FOCUS

Camino de Santiago: 800 χιλιόμετρα πεζοπορίας στην πιο διάσημη προσκυνηματική διαδρομή (pics)

Camino de Santiago: 800 χιλιόμετρα πεζοπορίας στην πιο διάσημη προσκυνηματική διαδρομή (pics)
Matthew Thompson

Το Camino de Santiago (ο δρόμος του Αγίου Ιακώβου), είναι μία από τις πιο διάσημες προσκυνηματικές διαδρομές στην Ευρώπη. 

Οι διαδρομές ποικίλλουν. Οι περισσότεροι προσκυνητές, όμως, ακολουθούν αυτή των 800 χιλιομέτρων, που ξεκινά από τη St. Jean Pied de Port, στη νότια Γαλλία πάνω από τα Πυρηναία, και καταλήγει στην πόλη Santiago de Compostela, στη βορειο-δυτική Ισπανία, όπου φυλάσσονται τα οστά του Απόστολου Ιακώβου.

Ο Απόστολος Ιάκωβος, γιος του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης, μαρτύρησε μεν στα Ιεροσόλυμα, αλλά το λείψανό του μεταφέρθηκε αργότερα στην Compostela της Γαλικίας.

Στον συγκεκριμένο Καθεδρικό Ναό που βρίσκονται τα λείψανά του συρρέουν πλήθη προσκυνητών ετησίως από ολόκληρο τον κόσμο.

Την εμπειρία του από αυτή τη διαδρομή περιγράφει ο Matthew Thompson, ο οποίος μάλιστα εξέδωσε βιβλίο με τις φωτογραφίες από το ταξίδι του. «Ήταν ένα ταξίδι περισυλλογής. Συναντάς λογής - λογής ανθρώπους αποφασισμένους να φτάσουν στο Santiago de Compostela», λέει ο Τσέχος φωτογράφος στο CNN Greece.

Το ταξίδι του Matthew δεν ήταν σύντομο. «Πέρασα δυο εβδομάδες στο Camino Primitivo και άλλες τέσσερις εβδομάδες στο Camino Frances. Στη συνέχεια αφιέρωσα αρκετό χρόνο για να εκτυπώσω τις φωτογραφίες».

cnnsub10

Ποιο είναι το πρώτο που κρατάς από το ταξίδι σου, τον ρωτώ: «Θυμάμαι έντονα ότι όταν έφτασα προσευχήθηκα για τα παιδιά μου».

Η αγαπημένη σου φωτογραφία; «Δεν είμαι σίγουρος αν έχω κάποια αγαπημένη ωστόσο υπάρχουν ορισμένες που μου αρέσουν πολύ. Νωρίς ένα πρωί πέρασα από ένα βοσκότοπο στον οποίο υπήρχε ένας ταύρος. Περπάτησα αργά και τον φωτογράφισα από τα τέσσερα μέτρα».

Ο Matthew έχει κάνει την διαδρομή τρεις φορές. Η πρώτη ήταν το 2006. Πήγε μ' έναν φίλο του από τις Η.Π.Α, τον σκηνοθέτη Steve Elkins. «Μαζί μας είχαμε ένα μικρό ταξιδιωτικό οδηγό ωστόσο τη δεύτερη μέρα αποφασίσαμε να τον πετάξουμε και να περπατήσουμε. Τις επόμενες φορές δεν ήταν απαραίτητο να έχω. Όταν δεν γνώριζα κάτι έπαιρνα πληροφορίες από άλλους προσκυνητές».

Πώς ξεκίνησε με τη φωτογραφία;

Όταν μετακόμισα στην Ostrava στη βορειο-ανατολική Τσεχία, για να γνωρίσω καλύτερα την πόλη, η σύζυγός μου με εφοδίασε με φωτογραφίες του τόπου. Μετά άρχισα να διαβάζω βιβλία για τη φωτογραφία. Στη συνέχεια αγόρασα μια φωτογραφική κάμερα και ξεκίνησα να φωτογραφίζω.

Η προσκυνηματική διαδρομή του Απόστολου Ιακώβου ανακηρύχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης Πρώτη Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή το 1987 και ενισχύθηκε με την ανακήρυξή της από την ΟΥΝΕΣΚΟ, το 1998, ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ