FOCUS

Αιμίλιος Αυγουλέας στο CNN Greece: Η οικονομική κρίση έρχεται στη Βρετανία (vid)

Αιμίλιος Αυγουλέας στο CNN Greece: Η οικονομική κρίση έρχεται στη Βρετανία (vid)
Reuters

Η Βρετανία μετράει αντίστροφα. Την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι συνομιλίες για το Brexit. Άραγε η Τερέζα Μέι θα δει το σκληρό πρόσωπο των Ευρωπαίων που τόσο καλά γνωρίζουμε οι Έλληνες;

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ήδη πήρε μια πρώτη γεύση για το τι θα επακολουθήσει, κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στο Παρίσι, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι :

«H πόρτα είναι πάντα ανοικτή για τη Βρετανία, για να παραμείνει στην ΕΕ, όσο οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν έχουν ολοκληρωθεί. Όμως μόλις ξεκινήσουν, είναι πολύ πιο δύσκολο να κάνουμε πίσω».

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών Αγορών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δηλώνει στο CNN Greece ότι δεν υπάρχει σχέδιο από την πλευρά της Βρετανίας για την επόμενη ημέρα εφαρμογής του Brexit:

«Τους είπαν ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα αλλά θα είναι χειρότερα. Αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπάρχουν τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ διότι θα είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα οι ουρές στο Ντόβερ με τις νταλίκες που θα φέρνουν τα είδη πρώτης ανάγκης για τα βρετανικά νοικοκυριά.»

Την ίδια ώρα τα μηνύματα από την οικονομία είναι ανησυχητικά. Προτού καν η Βρετανία εγκαταλείψει το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα η καθημερινότητα των πολιτών αρχίζει σταδιακά να αλλάζει και το μέλλον μοιάζει σκοτεινό.

«Έχουμε αύξηση του πληθωρισμού, έχουμε σημαντική αύξηση των τιμών στο καλάθι της νοικοκυράς και από ότι φαίνεται ο κατασκευαστικός κλάδος δεν πηγαίνει καλά. Αν συνεχιστεί η κατάσταση έτσι δεδομένου ότι δεν υπάρχουν και σημαντικές δημόσιες επενδύσεις λόγω και των πολιτικών λιτότητας, η βρετανική οικονομία σε 6 με 9 μήνες ίσως βρεθεί στα πρόθυρα της ύφεσης» λέει ο κύριος Αιμίλιος Αυγουλέας, ο οποίος επισημαίνει ότι «η οικονομική κρίση έρχεται στη Βρετανία.»

pound

Ευρώ και στο βάθος λίρες - πηγή: REUTERS/Dado Ruvic

Brexit και Ευρωπαίοι πολίτες

Το Brexit θα είναι μια βίαιη αλλαγή όχι μόνο για τους βρετανούς πολίτες αλλά και για τους Ευρωπαίους που ζουν εκεί, οι οποίοι θα κληθούν να πάρουν μια δύσκολη απόφαση.

Αν φύγουν θα πρέπει να στήσουν τα πάντα από την αρχή είτε επιστρέφοντας στην πατρίδα τους είτε μετακομίζοντας σε μια άλλη χώρα εντός Ε.Ε. Αν μείνουν θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη -με τα μέχρι τώρα δεδομένα- προκειμένου να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής.

«Είναι μια πάρα πολύ ακριβή διαδικασία, στοιχίζει 5.000 αγγλικές λίρες. [...] Πρέπει να πληρώσεις εξειδικευμένο νομικό, δεν μπορείς μόνος σου να συμπληρώσεις την αίτηση των 80 σελίδων, ούτε εγώ που είμαι νομικός μπορώ» μας λέει ο κύριος Αυγουλέας.

Ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες που στελεχώνουν τα βρετανικά πανεπιστήμια καθώς και το δημόσιο σύστημα υγείας είναι και πολλοί Έλληνες, οπότε μια αποχώρηση τους θα προκαλούσε αυτομάτως κλυδωνισμούς.

Ήδη κάποιοι βιάστηκαν να προλάβουν τις καταστάσεις και έφυγαν. Η Βρετανία σχεδόν καθημερινά χάνει επιστήμονες.

Ερευνητές από την Γερμανία, την Ιταλία και την Γαλλία είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στις χώρες τους, παίρνοντας μαζί τους τεράστια τεχνογνωσία.

Ηττημένη νικητής

Η Τερέζα Μέι μπορεί να διατήρησε την θέση της στην εξουσία όμως καρπώθηκε μια ιστορική ήττα του συντηρητικού κόμματος.

2017 06 14T143353Z 138100584 RC1481799880 RTRMADP 3 BRITAIN ELECTION

Η Τερέζα Μέι - πηγή: REUTERS/Stefan Wermuth

Ο Βρετανικός λαός έδειξε με την ψήφο του ότι δεν αντέχει άλλη λιτότητα τονίζει ο Αιμίλιος Αυγουλέας:

«Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ένας τίμιος σοσιαλιστής ο οποίος παρουσίασε ένα κοστολογημένο, αναδιανεμητικό πρόγραμμα. Η Τερέζα Μέι έχασε επειδή το δικό της πρόγραμμα δεν είχε καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του Βρετανικού λαού και με τις πιέσεις που δέχεται κυρίως η νεολαία, η οποία υφίσταται οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό αλλά και τα κατώτερα στρώματα τα οποία δέχονται μια τεράστια φορολογική πίεση στο εισόδημα τους»

Ο Έλληνας πανεπιστημιακός βλέπει μια αδύναμη κυβέρνηση και στο βάθος -το 2018- εκλογές:

«Θα αντέξει για μερικούς μήνες, βεβαίως είναι μια αδύναμη κυβέρνηση αλλά με την συμφωνία που θα κάνει με τους βόρειο-ιρλανδούς προτεστάντες θα αντέξει για μερικούς μήνες διότι δεν υπάρχει κανένας υποψήφιος διάδοχος και βεβαίως αν αποφασίσουν να πάνε σε εκλογές παραδίδουν την πρωθυπουργία στον Κόρμπιν.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ