FOCUS

Movember: οι άνδρες αφήνουν μουστάκι για καλό σκοπό

Movember: οι άνδρες αφήνουν μουστάκι για καλό σκοπό
Μυστακοφόροι και περήφανοι CNN Greece

Είναι ιδέα μου ή τελευταία βλέπω παντού γύρω μου άντρες με μουστάκια; αναρωτιόμουν πρόσφατα.

Αρκεί βέβαια μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, για να πειστεί κανείς ότι το μουστάκι έχει επανέλθει στη μόδα για τα καλά και κατακτά όλο και περισσότερους πιστούς. Δεν αναφέρομαι βέβαια στο μουστάκι του παππού σου, αλλά σε ένα μουστάκι...κάπως πιο εναλλακτικό.

"Αυτοί που προτιμούν το μουστάκι είναι άτομα που θέλουν να πειραματιστούν ή ακόμη και να προκαλέσουν με την εμφάνισή τους, άτομα που τους αρέσει να αλλάζουν και να είναι μπροστά στην τάση της εποχής" μου λέει ο Βασίλης, μυστακοφόρος ο ίδιος και ιδιοκτήτης ενός σύγχρονου μπαρμπέρικου. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι πελάτες του -νέοι στην πλειοψηφία τους- τολμούν να αφήσουν μουστάκι. Αλλά είναι στ’ αλήθεια τόσο αυθόρμητη η επιθυμία τους; "Συνήθως εγώ προτείνω στους πελάτες μου να κάνουν μουστάκι", ομολογεί. Πολλοί νομίζουν ότι κάνω πλάκα, αλλά μόλις δουν ότι σοβαρεύει το θέμα, πολλοί το τολμούν και αρκετοί το κρατάνε κιόλας".

O Βασίλης επί τω έργω - ΠΗΓΗ: CNN Greece

Όσο περνά η ώρα, από το μαγαζί του Βασίλη παρελαύνουν διάφορες φυλές μυστακοφόρων: ο παραδοσιακός, που το έχει πολλά χρόνια -"πριν γίνει μόδα, κοπελιά"- και δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του χωρίς αυτό, τον αναποφάσιστο, που άλλοτε το αφήνει και άλλοτε το ξυρίζει, τον περιπετειώδη, που το δοκίμασε ξαφνικά μια ωραία μέρα που ένιωθε τολμηρός, αυτόν που, μετά τη γενναία του πράξη, τον έκαμψε η καζούρα της παρέας, αλλά και αυτόν που αναπάντεχα βρήκε στο μουστάκι το παντοτινό του στυλ. Όλοι, όπως φαίνεται, έχουν ιδιαίτερη σχέση με το μουστάκι τους.

Στην καρέκλα του κουρέα - ΠΗΓΗ: CNN Greece

Ένα μουστάκι, όμως, μπορεί να είναι και κάτι παραπάνω από...τρίχες.

Το Ίδρυμα Movember (από το μήνα November και τη λέξη Mo, δηλαδή το μουστάκι στην αυστραλιανή αργκό) είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα με όραμα "να αλλάξει το πρόσωπο της ανδρικής υγείας", όπως είναι το μότο του. Ιδρύθηκε το 2003 στην Αυστραλία και από τότε τα πάνω από 5 εκατομμύρια μέλη του σε όλο τον κόσμο έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν περισσότερα από 648 εκ. δολάρια για περίπου 1000 προγράμματα πρόληψης και θεραπείας.

Με όχημα το μουστάκι και πολύ χιούμορ, φιλοδοξούν να στρέψουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον σε τέσσερα καίρια προβλήματα υγείας που ταλανίζουν τους άνδρες: τον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο των όρχεων, τις ψυχικές νόσους και την καθιστική ζωή.

Γιατί;

Επειδή, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι άνδρες δεν είναι και τόσο ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τα πολύ σοβαρά θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Παγιδευμένοι στο στερεότυπο του σκληρού άντρα, και καταβεβλημένοι από πολλές διαστάσεις της κρίσης, αρνούνται συνήθως να κάνουν τους τακτικούς ιατρικούς ελέγχους ή να επισκεφθούν το γιατρό όταν έχουν κάποια ενόχληση. Το αποτέλεσμα; Οι άνδρες πεθαίνουν νωρίτερα από τις γυναίκες και πολύ συχνά από ασθένειες οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με έγκαιρη πρόληψη.

Ο Κωνσταντίνος μας μιλά για τους Έλληνες Mo Bros - ΠΗΓΗ: CNN Greece

Και στην Ελλάδα, όμως, το Movember είναι ένα κίνημα που γίνεται όλο και πιο γνωστό. Μπορεί οι Έλληνες Μο Bros -όπως λέγονται τα μέλη του κινήματος- να μη συμμετέχουν συγκεντρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά, έχουν όμως στρέψει ενεργά τις προσπάθειες τους σε μια εκστρατεία ενημέρωσης.

"Εμείς, σαν μαγαζί, προσπαθούμε αυτόν το μήνα να πούμε στους πελάτες μας τι είναι το Movember και τι μπορείς να κάνεις για να το διαδώσεις", με πληροφορεί ο Κωνσταντίνος, συνιδιοκτήτης ενός μικρού αλλά εντυπωσιακού μοντέρνου μπαρμπέρικου. "Ο τρόπος αυτός είναι ότι ξυριζόμαστε 31 Οκτωβρίου και όλο το μήνα Νοέμβριο αφήνουμε μουστάκι", μου εξηγεί. Στη συνέχεια, για όλο το μήνα, το μουστάκι του κάθε Mo Bro -όσο πιο εκκεντρικό τόσο το καλύτερο- τραβάει την προσοχή του περίγυρού του, την οποία εκείνος έξυπνα εκμεταλλεύεται προκειμένου να ενημερώσει φίλους και γνωστούς για τα προβλήματα της ανδρικής υγείας.

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια από τις πιο διασκεδαστικές και πρωτότυπες καμπάνιες ενημέρωσης που έχω ακούσει ποτέ.

Περήφανος για το μουστάκι του - ΠΗΓΗ: CNN Greece

Φεύγω από τον Κωνσταντίνο με μια αίσθηση αισιοδοξίας και ταυτόχρονα κάπως προβληματισμένη. Άραγε οι άνδρες που αγαπώ, ο πατέρας μου, ο σύντροφός μου, οι φίλοι μου φροντίζουν αρκετά τον εαυτό τους; Είναι ενημερωμένοι για θέματα υγείας και πρόληψης; Για τους περισσότερους ξέρω την απάντηση: θυμάμαι όλες τις φορές που έκλεισα ραντεβού σε γιατρούς με το ζόρι, που έσυρα κάποιον για τσεκ-απ παρά τη θέλησή του, όλες τις φορές που προσπάθησα χωρίς αποτέλεσμα να κάνω κάποιον να καταλάβει πόσο σημαντική είναι μια τακτική εξέταση.

Μήπως την επόμενη φορά να δοκιμάσω να τους μιλήσω ...για το μουστάκι;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ