FOCUS

Η Κίνα συναντά την Ελλάδα στη φετινή ΔΕΘ (vid)

Η Κίνα συναντά την Ελλάδα στη φετινή ΔΕΘ (vid)

Σε ένα πρόσφατο άρθρο τους με τον τίτλο “Τιμωρημένη από την ΕΕ, η θυμωμένη Ελλάδα αγκαλιάζει τα χρήματα και τα συμφέροντα της Κίνας”, στους New York Times, οι συντάκτες εξηγούν πώς η Κίνα εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και το αυστηρό πλαίσιο λιτότητας που της επέβαλαν οι δανειστές της, κατάφερε να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Αθήνα, με στόχο να μετατρέψει της χώρα μας σε βάση εξόρμησής της προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Η εφημερίδα μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το γεγονός της ελληνοκινεζικής προσέγγισης έχει προβληματίσει την ΕΕ που έσπευσε να ενισχύσει το ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο κάνοντας δυσκολότερη την εξαγορά ευρωπαϊκών εταιριών από εκτός Ευρώπης επενδυτές.

Και ενώ Ευρώπη και ΗΠΑ είχαν την προσοχή τους στραμμένη στο πώς θα αποτρέψουν την οικονομική επέκταση της Ρωσίας στην Ελλάδα, η επέκταση επήλθε από τους Κινέζους που μεθοδικά και με επιμονή έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας επενδύσεις ύψους 7 δις ευρώ. Με χρήμα, τεχνογνωσία και επιμονή, η Κίνα επιχειρεί να αφήσει το πολιτικό και οικονομικό της αποτύπωμα στην Ευρώπη και οι νέοι δρόμοι του μεταξιού με το επενδυτικό σχέδιο, το αποκαλούμενο “one belt, one road” περνούν από την Ελλάδα.

Το συμπέρασμα των New York Times είναι ότι η Ελλάδα από τη στιγμή που βρίσκεται διαρκώς σε τιμωρία από τη Δύση κατάφερε να ανοίξει νέες πόρτες για την οικονομική της ανάπτυξη στους Κινέζους, κάτι που ενίοτε προκαλεί σπασμωδικές ενέργειες.

Συνεχές το κινεζικό ενδιαφέρον

Το γεγονός όμως ότι η ελληνοκινεζική συνεργασία προχώρησε δεν αλλάζει, και οι Κινέζοι μετά την επένδυσή τους στο λιμάνι του Πειραιά βλέπουν την χώρα μας σαν βασικό τους επενδυτικό προορισμό και ήδη δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ενδιαφέρον των Κινέζων για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Τώρα αν σκεφτεί κανείς ότι πρόσφατα Ελλάδα και Βουλγαρία υπέγραψαν συμφωνία για σιδηροδρομική σύνδεση μπορεί να καταλάβει κανείς ότι το ενδιαφέρον των Κινέζων για τα λιμάνια της Βορείου Ελλάδας δεν είναι απλά ένα σενάριο σε επίπεδο υποθέσεων και μόνο.

Η ανάπτυξη της ελληνοκινεζικής οικονομικής συνεργασίας είναι δεδομένη πλέον και η φετινή έκθεση της Θεσσαλονίκης που ξεκινά σήμερα, Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, το πιστοποιεί. Η Κίνα θα είναι τιμώμενη χώρα φέτος και όπως λέει στο CNN Greece o πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ελληνοκινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας κ. Φώτης Προβατάς, “είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και τους Έλληνες επιχειρηματίες να διερευνήσουν τις προθέσεις των Κινέζων και να ξεκινήσουν επαφές για συνεργασίες καθώς δεν θα έχουμε ξανά σύντομα την ευκαιρία να δούμε μαζεμένους στην Ελλάδα τόσους πολλούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες της Κίνας.”

Μεγάλη κινεζική αποστολή

Σε ένα χώρο 6.000 τετραγωνικών μέτρων έχουν περίπτερο και αντιπροσωπείες κινεζικές εταιρίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται επτά μεγάλες εταιρίες με παγκόσμια δραστηριότητα: η China Cosco Shipping Corporation, η China Development Bank, η Shehua Group Corporation Limited, η Huawei Technologies Co. Ltd, η Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation, η State Grid Corporation of China και η Air China.

Θα συμμετάσχουν επίσης 23 εταιρίες από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας (CDB) της μεγαλύτερης κινεζικής τράπεζας στον τομέα των χρηματοδοτήσεων ξένων επενδύσεων η οποία θα διερευνήσει τις προοπτικές χρηματοδότησης έργων στην Ελλάδα.

Στην ψηφιακή πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η ΔΕΘ για την εγγραφή επιχειρήσεων και την καλύτερη οργάνωση των συναντήσεων που θα γίνουν μεταξύ των δύο πλευρών έχουν εγγραφεί περίπου 40 επιχειρήσεις.

Στη Θεσσαλονίκη θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας της CDB με τη ΔΕΗ ενώ σε πρόσφατη συνάντηση στελεχών της τράπεζας με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα επιβεβαιώθηκε η πρόθεση των Κινέζων να διευρύνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα μέσω χρηματοδότησης έργων υποδομής.

Στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα γίνουν αρκετά fora με βασικά θέματα συζήτησης την ενέργεια, τις εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων, τις προοπτικές συνεργασίας που ανοίγουν οι νέοι δρόμοι του μεταξιού, τον πολιτισμό, κ.α. ενώ το ενδιαφέρον των Κινέζων περιλαμβάνει τους τομείς της ενέργειας, τις τουριστικές υποδομές, την αγορά ακινήτων, τον ιατροφαρμακευτικό κλάδο, τα ναυπηγία και τα λιμάνια. H Κίνα επενδύει με γρήγορο ρυθμό στις χώρες από τις οποίες περνά ο δρόμος του μεταξιού. Μόνο τον Αύγουστο επενδύθηκαν 33 δισ δολάρια ποσό εντυπωσιακό συγκρινόμενο με το σύνολο των επενδύσεων το 2016 που ήταν 31 δις δολάρια.

Το Επιμελητήριο Ελληνοκινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας προωθεί αυτή τη στιγμή μία σειρά από επιχειρηματικά σχέδια σε διάφορους κλάδους τα οποία είναι ανοιχτά σε ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις για την υλοποίησή τους.

Εισαγωγές - εξαγωγές

Το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας και Κίνας είναι ετεροβαρές με τις εισαγωγές την τελευταία οκταετία να ξεπερνούν τα 22 δισ ευρώ και τις εξαγωγές τα 2,5 δισ ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας και μεγάλες ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγείς. Το γεγονός και μόνο ότι το 2016 οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση σχεδόν 20% (αν και το 2015 ήταν μια κακή χρονιά λόγω capital controls) δείχνει ότι έχει αναπτυχθεί μια δυναμική στις διμερείς σχέσεις.

Οι πρώτες ύλες, τα καύσιμα, τα παράγωγα του πετρελαίου και τα βιομηχανικά προϊόντα είναι αυτά που κυριαρχούν μέχρι σήμερα στις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα. Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα αντιστοιχούν μόλις στο 4,14% των εξαγωγών καθώς όπως λέει στο CNN Greece o κ. Προβατάς, “άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ήδη χρόνια στην Κίνα έχουν δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης και έχουν πάρει θέση στην εκεί αγορά. Χρειάζεται προσπάθεια, επιμονή και στόχευση σε μικρές αγορές για προϊόντα που προορίζονται για μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Κλειδί ο τουρισμός

Ο τουρισμός είναι επίσης ένα κλάδος που στο επόμενο διάστημα θα προσφέρει πολλά στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των τουριστών από την Κίνα, που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι χαμηλός, σε σχέση με το σύνολο που επισκέπτεται την Ευρώπη. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα φέτος αναμένεται να έχουμε περίπου 170.000 Κινέζους τουρίστες ενώ σε όλη την Ευρώπη θα ταξιδέψουν περίπου 16 εκατομμύρια.

Η σταδιακή αύξηση των απευθείας πτήσεων από την Κίνα, καθώς από το τέλος Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι απευθείας πτήσεις με μεταξύ Αθήνας Πεκίνου δύο φορές την εβδομάδα, οι πτήσεις τσάρτερ που αναμένονται προς το τέλος του έτους, η ενίσχυση της κρουαζιέρας, η ταχύτερη έκδοση θεωρήσεων (Visa) από τα ελληνικά προξενεία και η επέκταση στην Ελλάδα κινεζικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών όπως το Alibaba, η Alitrip, η Alipay και το Baidu, κάνουν Κινέζους αξιωματούχους και επικεφαλής τουριστικών επιχειρήσεων να προβλέπουν “τον δεκαπλασιασμό του αριθμού των Κινέζων ταξιδιωτών στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, κάνοντας λόγο για 1 με 1,5 εκατομμύριο Κινέζους ταξιδιώτες ετησίως” λέει ο κ. Προβατάς.

Από το 2010 μέχρι σήμερα, ο αριθμός των θεωρήσεων βίζας από Πεκίνο, Σαγκάη και Γκουαντζού έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί. Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των Κινέζων για την απόκτηση άδειας παραμονής, μέσω επένδυσης σε ακίνητα στην Ελλάδα αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Στο πρόγραμμα που είναι γνωστό ως Golden Visa και το οποίο έχει αποδώσει συνολικά μέχρι σήμερα περίπου 1 δις. ευρώ (έχουν χορηγηθεί συνολικά 1.684 άδειες), την πρώτη θέση κατέχουν οι Κινέζοι στους οποίους έχουν χορηγηθεί 701 άδειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ