FOCUS

Πού θα οδηγήσει το πόκερ Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν (vid)

Πού θα οδηγήσει το πόκερ Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν (vid)

Αναλύσεις, σενάρια, πιθανότητες: η υφήλιος όλη παρακολουθεί εναγωνίως τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο έπειτα από την νέα πυραυλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ με βόμβα υδρογόνου. «Τι θα κάνει ο Κιμ; Πώς θα αντιδράσει ο Τραμπ; Έρχεται... πόλεμος;», είναι μερικές από τις ερωτήσεις που διατυπώνονται. .....Οι επισημάνσεις του Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπου Παπασωτηρίου έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

«Ο Κιμ νιώθει ότι οι ΗΠΑ τον έχουν στοχοποιήσει»

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως και ο πατέρας του, αισθάνεται ότι έχει στοχοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως μετά το 2002, όταν ο πρόεδρος Μπους κατέταξε τη Βόρεια Κορέα στον "άξονα του κακού"» λέει ο καθηγητής, μιλώντας στο CNN Greece και προσθέτει ότι καθώς η Πιονγκγιανγκ δεν μπορεί να αποκρούσει μια αμερικανική συμβατική επίθεση εξοπλίζεται με πυρηνικά.

Οι δοκιμές που πραγματοποίησε στο παρελθόν η Βόρεια Κορέα αφορούσαν περιορισμένης ισχύος ατομικές βόμβες, τύπου Χιροσίμα, ωστόσο η νέα δοκιμή δείχνει ότι έχει προχωρήσει πολύ και επικίνδυνα. Όμως, ο κ. Παπασωτηρίου διευκρινίζει ότι «δεν φτάνει να έχεις μία βόμβα μόνο για να αποτρέψεις μία επίθεση, πρέπει να βρεις πώς θα τη στείλεις στο στόχο».

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θα ξεκινήσει πυρηνική επίθεση, αν πάραυτα κάτι τέτοιο συμβεί, τότε η απάντηση των ΗΠΑ θα είναι «ολέθρια».

Και ενώ η Ρωσία πιέζει για διάλογο, ο ρόλος της Κίνας σε αυτή τη διαμάχη είναι διττός:

Οι ΗΠΑ θέλουν να αποκοπεί η παροχή πετρελαίου προς το καθεστώς αλλά η Κίνα από την πλευρά της ναι μεν δεν θέλει η Βόρεια Κορέα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και έχει θορυβηθεί, από την άλλη όμως χρειάζεται το καθεστώς γιατί δεν θέλει ενοποίηση της Κορέας, κάτι που θα σήμαινε αμερικανικές δυνάμεις στα σύνορά της. Άρα δεν θέλει να τραβήξει το σχοινί πάρα πολύ με έναν αποκλεισμό πετρελαίου.

Το «πόκερ» Κιμ - Τραμπ

Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιούν «εμπρηστική ρητορική» ώστε να δημιουργήσουν «διαπραγματευτική πίεση».

Η μεν Βόρεια Κορέα, λόγω της γειτνίασης με τη Σεούλ απειλεί ότι με έναν βομβαρδισμό με συμβατικά όπλα μπορεί να προκαλέσει τεράστιες ζημιές, η δε Αμερική δεν θέλει να παίξει πλέον το παιχνίδι της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα «κάποια στιγμή θα παγώσει το πρόγραμμά της έναντι υλικής υποστήριξης από τον υπόλοιπο κόσμο και ιδίως από τις ΗΠΑ και τη Δύση».

Οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει «μεγάλη αιματοχυσία» υπογραμμίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ