FOCUS

Φαροφύλακας στη Στρογγύλη, το πιο μακρινό νησάκι της Ελλάδας

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

Φαροφύλακας ακρίτας: Ο Νικήτας Σαμσάκος πέρασε σχεδόν 30 χρόνια από τη ζωή του στο φάρο της Στρογγύλης, το ανατολικότερο και πιο μακρινό νησάκι της Ελλάδας, νότια του Καστελόριζου.

Το τελευταίο σύνορο της Ελλάδας που σήμερα φυλάσσεται από τον ελληνικό στρατό φιλοξενούσε και φιλοξενεί ένα φάρο που φωτίζει πάνω από έναν αιώνα προς τη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο Νικήτας Σαμσάκος πήγε λίγο μετά τα γεγονότα της Κύπρου στη Στρογγύλη το 1975 μετά από εκπαίδευση στο ναυτικό με το βαθμό του δίοπου, και αποστρατεύθηκε με το βαθμό του υποπλοίαρχου. Οι δυσκολίες των πρώτων χρόνων απερίγραπτες όπως και οι δυσκολίες του να έχεις οικογένεια κάνοντας αυτή τη δουλειά.

Μήνα του μέλιτος με τη σύζυγό του έκανε πάνω στη Στογγύλη, ενώ σήμερα είναι ο μοναδικός κάτοικος του Καστελόριζου που μπορεί να αποβιβάζεται τόσο στη Στρογγύλη όσο και στη Ρω για να φροντίζει τα ζώα του.

Το 1986 του ήρθε διαταγή να φύγει από τη Στρογγύλη, γιατί οι θέσεις φαροφυλάκων επρόκειτο να καταργηθούν αφού θα γινόταν αντικατάσταση των φάρων με αυτόματους, ηλεκτρικούς. Στο ρεπορτάζ ο κ. Σαμσάκος περιγράφει πως απετράπη η κατάργηση των θέσεων φαροφυλάκων σε ένα νησί στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα.

Δείτε την ιστορία του φαροφύλακα ακρίτα, στο ρεπορτάζ που σας παρουσιάζουμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ