FOCUS

Από άστεγος, εργαζόμενος και σύντομα με δικό του σπίτι

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

Από άστεγος, ωφελούμενος του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, πρόσφατα, και πάλι μετά από αρκετά χρόνια εργαζόμενος και σύντομα, ξανά ανεξάρτητος σε δικό του σπίτι. Ο Παναγιώτης Κωστάκης αποτελεί μια αισιόδοξη ιστορία ενός συμπολίτη μας που άφησε πίσω του, την αστεγία, και επανεντάχθηκε στην κοινωνία ως εργαζόμενος.

Ήταν άστεγος για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι που άρχισε να φιλοξενείται στις δομές του Δήμου Αθηναίων. Οι εμπειρίες από το δρόμο τραυματικές και ιδιαίτερα για έναν άνθρωπο που έχει και παιδιά και αδέρφια. Ωστόσο, όπως λέει, δεν μπορούσαν να τον βοηθήσουν γιατί και η δική του οικονομική κατάσταση δεν το επέτρεπε.

«Δεν κρατάω κακία σε κανέναν. Όποιος μπορεί βοηθά. Όποιος δεν μπορεί….»

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα σε άστεγους που έχουν περάσει στο στάδιο της επανένταξης τους να γίνουν και πάλι ανεξάρτητοι και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.

Ο Παναγιώτης Κωστάκης, είναι μία τέτοια περίπτωση. Ενώ μένει στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων κατάφερε να βρει δουλειά ως συμβασιούχος στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων και να ονειρεύεται πλέον μια καινούργια ζωή.

Το επόμενο στάδιο για τον Παναγιώτη είναι να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» το οποίο επιδοτεί το ενοίκιο σπιτιού για 18 μήνες, όπως και το κόστος της οικοσκευής για να γίνει και πάλι ανεξάρτητος.

Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων λειτουργεί ήδη 5 μήνες.
Αποτελείται από τρεις πολυκατοικίες στις οποίες λειτουργούν Κέντρο Ημέρας, Υπνωτήριο και Ξενώνας. Στο Κέντρο Ημέρας που διαθέτει μπάνια και πλυντήρια οι άστεγοι μπορούν να πλύνουν τα ρούχα τους και να κάνουν ατομικό λουτρό.

Υπάρχουν χώροι φύλαξης των προσωπικών τους αντικειμένων και βρίσκεται υπό κατασκευή εστιατόριο - καφέ.

Στο Υπνωτήριο οι άστεγοι μπορούν να κοιμηθούν χωρίς ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ στον Ξενώνα μπορεί να μείνουν για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο για να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Η σίτιση των ωφελουμένων, που περιλαμβάνει τρία γεύματα ημερησίως (πρωινό, μεσημεριανό γεύμα, δείπνο), πραγματοποιείται στη δομή, ενώ υπάρχει φύλαξη και σχολαστική καθημερινή καθαριότητα όλων των χώρων του κτηρίου.

Στη δομή έχει προβλεφθεί και ένας χώρος αρκετών δωματίων για πιθανά κρούσματα κορωνοϊού.

Στις δομές, που είναι 24ωρης λειτουργίας και στελεχώνονται από ιατρούς, φροντιστές, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, οι ωφελούμενοι εκτός από σίτιση και στέγη, λαμβάνουν ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα και ψυχοκοινωνική στήριξη.

Όπως λέει στο CNN Greece o πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ κ. Γρηγόρης Λέων, στο σύνολο των δομών του Δήμου Αθηναίων που περιλαμβάνει και το Πολυδύναμο υπάρχουν 330 ωφελούμενοι.

Όπως λέει ο κ. Λέων με τη βοήθεια του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία» 27 ωφελούμενοι κατάφεραν να βρουν το δικό τους διαμέρισμα και να κάνουν μια νέα αρχή καθώς και εργασία, επιδοτούμενη από το πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ