FOCUS

Δ. Μουζάκη: 200 χρόνια ιστορίας, σε ένα ντοκιμαντέρ

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

Ανήμερα της επετείου για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 ξεκίνησε η προβολή της ταινίας «“σε γνωρίζω από την όψη” 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!» μια προσφορά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στους εορτασμούς των 200 ετών μετά την Ελληνική Επανάσταση.

- Ποιος ήταν ο στόχος της ταινίας και πείτε μου αν πιστεύετε ότι τον πετύχατε;

Η ταινία με τίτλο “Σε γνωρίζω από την όψη - 200 χρόνια Ελλάδα” είναι μια προσφορά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στους εορτασμούς των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Στόχος μας ήταν να αποτυπώσουμε τη διαδρομή της Ελλάδας από την επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα, μέσα από ένα ευφάνταστο αφήγημα, εστιάζοντας περισσότερο στο ανθρώπινο στοιχείο, αλλά δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή και στην ιστορική ακρίβεια.

Θελήσαμε να πιάσουμε το νήμα της αφήγησης, μέσα από τα λόγια των αγωνιστών, αλλά και τα έργα των καλλιτεχνών, πραγματοποιώντας μία εσωτερική αναζήτηση στη συλλογική μας μνήμη.
Κάναμε μια προσπάθεια να ψηλαφήσουμε την πραγματικότητα, μέσα από τα συναισθήματα που αυτή γεννάει στους ανθρώπους.

Έτσι προσεγγίσαμε το θέμα αναδεικνύοντας όχι μόνο στοιχεία της στρατιωτικής ή της πολιτικής ιστορίας μας, αλλά και στοιχεία από τις ενότητες των επιστημών, των τεχνών και της καθημερινής ζωής.

Στην ουσία, επιχειρήσαμε να δείξουμε πώς από το «γι’ αυτά πολεμήσαμε» του στρατηγού Μακρυγιάννη, μέσα από επιτυχίες, δυσκολίες και πισωγυρίσματα, καταλήξαμε σε αυτό που είμαστε σήμερα: ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος.
Σε όλη την ταινία, έχουμε την αίσθηση ότι είναι το παρελθόν μας, που συνδιαλέγεται με το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.

Πιστεύουμε ότι πετύχαμε το στόχο μας, αν κρίνουμε από τα πολυάριθμα ενθουσιώδη μηνύματα που πήραμε από τους Έλληνες από όλα τα σημεία του πλανήτη, γιατί καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια ταινία που προκαλεί συγκίνηση μπροστά στο μεγαλείο και τους αγώνες των απλών ανθρώπων.

- Πόσο καιρό διήρκεσε η παραγωγή και ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε;

Θέλω να σας ευχαριστήσω που δίνετε την ευκαιρία στην ταινία μας «“σε γνωρίζω από την όψη” 200ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!» να συναντήσει το κοινό της
Θέλω να ευχαριστήσω την Προέδρο της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, τον εκτελεστικό γενικό συντονιστή Μάρτων Σίμιτσεκ, τα μέλη της επιτροπής, τον εκπαιδευτικό Κωστή Κοντογιάννη, τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής της Εθνικής βιβλιοθήκης Σταύρο Ζουμπουλάκη για την αμέριστη υποστήριξή τους, καθώς και την υπέροχη ομάδα των δημιουργών, ιστορικών και ερευνητών που έφερε εις πέρας ένα τόσο απαιτητικό έργο, τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Πιλάβιο, τον σεναριογράφο Νίκο Ακτύπη, την ιστορική σύμβουλο Μαρία Σαμπατακάκη, τον εκτελεστή παραγωγό Βασίλη Καραμητσάνη και την Βάσω Πατρούμπα, την συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα μεταξύ άλλων εξαιρετικά σημαντικών συνεργατών.

Η μεγάλη αυτή ομάδα επαγγελματιών, εργάστηκε με ενθουσιασμό και αφοσίωση για πάνω από 8 μήνες, για την υλοποίηση αυτής της ταινίας.

Πρόκειται για μία οπτικοακουστική παραγωγή / ταινία που συνθέτει μία γοητευτική περιήγηση στα 200 χρόνια από την εθνική μας παλιγγενεσία μέσα από:
- ένα πολύχρωμο μωσαϊκό αρχείων και τεκμηρίων (φωτογραφιών, κινηματογραφικών πλάνων, πινάκων, χαρακτικών, λογοτεχνικών κειμένων, μαρτυριών, ποιητικών και μουσικών αποσπασμάτων),
- animation που δημιουργήθηκαν για να ζωντανέψουν επιλεγμένα τεκμήρια,
- κινηματογραφημένα πλάνα από την Ελλάδα του σήμερα,
- και πρωτότυπη μουσική.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε, ήταν το πώς να χωρέσουμε σε μία ταινία περίπου 50 λεπτών, ολόκληρη την ιστορία 200 ετών,
- με τόσους αξιόλογους πρωταγωνιστές,
- με τόσα γεγονότα εξέχουσας σημασίας για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και τον κόσμο,
- με τόσες προσωπικές εξιστορήσεις που ανασύρουν τόσες μνήμες,
- με τόσες “συννεφιασμένες” εποχές, αλλά και άλλες τόσες κι ακόμα περισσότερες φωτεινές στιγμές.

Αυτή η δημιουργική διαδικασία για τον εντοπισμό και την ανάδειξη των αξιοσημείωτων γεγονότων, στιγμών και ανθρώπων που καθόρισαν τη διαδρομή μας, σε αυτά τα 200 χρόνια, ήταν μία συναρπαστική περιπέτεια για όλους μας.

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δέσποινα Μουζάκη
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Πιλάβιος
Σενάριο: Νίκος Ακτύπης
Σύμβουλος Λογοτεχνικών Έργων: Σταύρος Ζουμπουλάκης
Ιστορική Σύμβουλος: Μαρία Σαμπατακάκη
Σύμβουλος Σκηνοθεσίας: Βασίλης Λουλές
Δραματουργική Επεξεργασία: Άρτεμις Γρύμπλα
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Σχεδιασμός & Μίξη Ήχου: Γιώργος Μικρογιαννάκης
Μουσικός Επιμελητής: Ασημάκης Κοντογιάννης
Μοντάζ: Αλίκη Παναγή
Επιμέλεια Κινουμένων Σχεδίων - Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Παναγιώτης Ράππας
Συντονισμός Έρευνας Αρχείων: Λεωνίδας Λιάμπεης - LongRunProductions
Έρευνα Κινηματογραφικών Αρχείων: Λευτέρης Αδαμίδης
Έρευνα Εικαστικών Αρχείων: Ειρήνη Οράτη
Συντονισμός Παραγωγής:Σοφία Αγγελίδου
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ - Εταιρεία Αστικού Πολιτισμού
Εκτελεστής Παραγωγός: ΒασίληςΚαραμητσάνης
Οργάνωση Παραγωγής: Βάσω Πατρούμπα

- Είναι μια ταινία που οπτικά βασίζεται στο αρχειακό υλικό. Πόσο καιρό σας πήρε να εντοπίσετε και να συγκεντρώσετε αυτό το υλικό;

Για την υλοποίηση της ταινίας “Σε γνωρίζω από την όψη - 200 χρόνια Ελλάδα” συνεργάστηκαν περισσότεροι από 60 φορείς, συλλογές και Μουσεία.
Το αρχειακό υλικό που αξιοποιήθηκε στην παραγωγή της ταινίας περιλαμβάνει:
- 40 γκραβούρες και ζωγραφικούς πίνακες (πολλοί από τους οποίους έχουν δημιουργηθεί από το 1828 έως το τέλος του 18ου αιώνα),
- περίπου 200 φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ και εξώφυλλα εφημερίδων και περιοδικών,
- αλλά και δεκάδες αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες και κινηματογραφημένα επίκαιρα από τον 20ο αιώνα και τις αρχές του 21ου αιώνα.

Η αναζήτηση και η συγκέντρωση του οπτικού αυτού υλικού ξεκίνησε, σχεδόν παράλληλα με τη δημιουργία της ομάδας μας.

Μέσα σε αυτό το διάστημα των 8 μηνώνπερίπου αναζητήθηκαν και εντοπίστηκαν τα ιστορικά αρχεία, έγιναν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και καταφέραμε να συγκεντρώσουμε σε χρόνο-ρεκόρ όλα αυτά τα ιστορικά τεκμήρια.

Σίγουρα, η ομάδα των ιστορικών ερευνητών μας ξεπέρασε τον εαυτό της, αλλά οφείλουμε και ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους φορείς, τις συλλογές και τα Μουσεία που αγκάλιασαν με αγάπη την προσπάθειά μας και μας έδωσαν άμεση πρόσβαση στα πολύτιμα αρχεία τους.

- Έχετε εικόνα πόσος κόσμος έχει δει την ταινία μέχρι τώρα;

Βρισκόμαστε σε φάση συγκέντρωσης και επεξεργασίας των στοιχείων.

Ποια θα είναι η πορεία της ταινίας από εδώ και πέρα, τι θα κάνετε για να τη δει όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος και πως μπορεί να τη δει κανείς;

Η ταινία θα διατεθεί στις Ελληνικές πρεσβείες, σε Δήμους, στα Τμήματα Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίων του εξωτερικού, προκειμένου να την αξιοποιήσουν στις εκδηλώσεις τους, ενώ προσφέρθηκε και στο υπουργείο Παιδείας, για να χρησιμοποιηθεί από τα σχολεία.

Θέλουμε να αποτελέσει ένα κίνητρο για όλους μας, όλους τους Έλληνες “όπου γης”, να μελετήσουμε ξανά την ιστορία μας, να γνωρίσουμε καλύτερα την πολιτιστική μας κληρονομιά και να αξιοποιήσουμε όλο αυτόν τον πλούτο για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Η πρεμιέρα της ταινίας “Σε γνωρίζω από την όψη - 200 χρόνια Ελλάδα” έγινε στις 25 Μαρτίου, από την ΕΡΤ1.
Η ελληνική της εκδοχή μεταδίδεται διαδικτυακά και από το ERTFLIX
https://www.ertflix.gr/1821/se_gnorizo-apo-tin-opsi_200-chronia-ellada/

Την ταινία έχει παίξει στο ACTION 24, και θα προβληθεί στην ERTWORLD, σε ιδιωτικά κανάλια και στο Youtube.
Η ταινία “Σε γνωρίζω από την όψη - 200 χρόνια Ελλάδα” είναι διαθέσιμη στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά, από το websiteτης “Επιτροπής Ελλάδα 2021”
https://www.greece2021.gr/se-gnorizo-apo-tin-opsi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ