FOCUS

«Προσπαθώντας TV»: Ένα πετυχημένο εκπαιδευτικό πείραμα στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

Για τα παιδιά κρατούμενους στις φυλακές ανηλίκων το σχολείο είναι μικρές ανάσες ελευθερίας, όπως θα μας πει ο Γιάννης. Το σχολείο στις φυλακές ανηλίκων, φέτος δεν άνοιξε, όπως κάθε χρόνο. Λόγω της πανδημίας τα μαθήματα διακόπηκαν αν και θα μπορούσε να δοθεί λύση με εξαίρεση του συγκεκριμένου σχολείου όπως έγινε σε αντίστοιχη περίπτωση για τη σχολή αστυφυλάκων.

Για τα παιδιά στον Αυλώνα και την εκπαίδευσή τους αυτή θα ήταν μια χαμένη χρονιά αν οι εκπαιδευτικοί και ο διευθυντής του σχολείου Πέτρος Δαμιανός δεν επινοούσαν μια λύση ανάγκης.

Τη δημιουργία ενός κλειστού τηλεοπτικού καναλιού, που θα μεταδίδει πρόγραμμα μόνο μέσα στις φυλακές.

Η ιστορία είναι λίγο ως πολύ γνωστή, ωστόσο για πρώτη φορά με το CNN Greece, καταγράψαμε με την κάμερα την όλη διαδικασία και τις αγωνίες των καθηγητών και των παιδιών.


Η ιδέα για την δημιουργία ενός καναλιού θα έπρεπε να υλοποιηθεί γρήγορα για να μην χαθεί χρόνος.

Τα παιδιά στη χώρα έκαναν μαθήματα online αλλά στη φυλακή αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει καθώς απαγορεύονται οι υπολογιστές και το ίντερνετ στους θαλάμους.

Ο κ. Πέτρος Δαμιανός ζήτησε πληροφορίες από τεχνικούς και κινητοποίησε όσους μπορούσε για να γίνει το κανάλι πραγματικότητα.


Η εκπαίδευση των παιδιών o μέσα στη φυλακή, είναι το πρώτο βήμα για την επανένταξη.

Η δουλειά των εκπαιδευτικών δεν είναι μόνο να κάνουν τα μαθήματα αλλά να βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν την αξία της γνώσης και της συμμετοχής τους στο σχολείο.

Είναι μια δουλειά δύσκολη, που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και σύστημα και στα τόσα χρόνια που λειτουργεί το σχολείο των φυλακών, το εκπαιδευτικό προσωπικό κατάφερε να έχει κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Φέτος το 94% των παιδιών γράφτηκε σε μια από τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.


Το κανάλι των φυλακών ανηλίκων είναι ένα εργαλείο ανάγκης που θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά την πανδημία όχι μόνο για μετάδοση μαθημάτων, αλλά και για μετάδοση επιμορφωτικού προγράμματος.

Ίσως τα συναρμόδια υπουργεία θα έπρεπε να επιδείξουν λίγο μεγαλύτερη ευαισθησία στο θέμα της λειτουργίας του σχολείου των φυλακών, καθώς όπως και η σχολή αστυφυλάκων έχουν εσώκλειστη φοίτηση.

Και επιπλέον από τη στιγμή που το σχολείο έκλεισε και η φοίτηση διακόπηκε σε αντίθεση με όλα τα άλλα σχολεία της Ελλάδας, η δημιουργία ενός κλειστού καναλιού μετάδοσης μαθημάτων ή τέλος πάντων η οποιαδήποτε λύση, θα έπρεπε να δοθεί από τα συναρμόδια υπουργεία, και όχι να περιμένουν από τους καθηγητές να σκεφτούν πατέντες και να κινητοποιήσουν φίλους και αλληλέγγυους για να μπορέσουν τα παιδιά να κάνουν μάθημα.

Μην απορούμε μετά που η επανένταξη των αποφυλακισμένων είναι ένας δρόμος στρωμένος με αγκάθια από τον οποίο λίγοι καταφέρνουν να ξεφύγουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ