FOCUS

Ένας Κύπριος συνθέτης κατακτά την Ιαπωνία με τη μουσική του

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

Η πόλη του Κιότο είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, ενώ υπήρξε η αυτοκρατορική πρωτεύουσα της για 1000 και πλέον χρόνια και μέχρι το 1868. Το Κιότο είναι φημισμένο ως η καρδιά της παραδοσιακής ιαπωνικής κουλτούρας, για τους 2000 ναούς και ιερά του, τις γκέισες, τους σαμουράι και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του, το άνθισμα των κερασιών και το φθινοπωρινό φύλλωμα.

Η πόλη του Κιότο απέκτησε πρόσφατα και την μουσική της ταυτότητα και μάλιστα η ταυτότητα αυτή αποτελεί έμπνευση και σύνθεση του Κύπριου συνθέτη Μάριου Ιωάννου Ηλία.

«Ο ήχος του Κιότο» είναι ένα πρωτοποριακό μουσικό έργο στο οποίο συμμετέχουν δύο συμφωνικές ορχήστρες, 3 χορωδίες, μια ορχήστρα από μαντολίνα, η μοναδική στον κόσμο ορχήστρα από «Ματριομίν», μία ορχήστρα χάλκινων πνευστών, πολλοί σολίστες και λυρικοί τραγουδιστές, παραδοσιακές ορχήστρες και σύνολα με τη συμμετοχή παραδοσιακών οργάνων και κρουστών ταικό, ένας ειδικά διαρρυθμισμένος συνδυασμός παραγωγής μουσικής μέσω μισών μεγαφώνων και ηλεκτρονικών μέσων, χορεύτριες μοντέρνου χορού και μπαλέτου στο βουνό Αρασιγιάμα και πάνω από την κεντρική σιδηροδρομική γέφυρα της πόλης όπου περνά το τρένο υψηλής ταχύτητας Σινκανσέν.

Ο Μάριος Ηλία σε αυτή την σύνθεσή του έχει ενσωματώσει ήχους της πόλης του Κιότο δημιουργώντας έτσι ένα πρωτοποριακό μουσικό έργο που αντανακλά την ταυτότητα της πόλης.

To sound of Kyoto δεν είναι η μοναδική συνεργασία που έχει κάνει ο Μάριος Ιωάννου Ηλία στην Ιαπωνία.

Έχει συνθέσει τη μουσική για το μεγαλύτερο σχήμα ματριομίν (μουσικό όργανο που δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε στην Ιαπωνία) αποτελούμενο από 289 μουσικούς, και με το οποίο πραγματοποιήθηκε Ρεκόρ Γκίνες στην πόλη Κόμπε το Σεπτέμβριο του 2019.

Ήταν ανάθεση της ιαπωνικής Mandarin Electron, σε συνεργασία με την Ιαπωνική και Ρωσική Σχολή Θερεμίν, για τα 100 χρόνια της εφεύρεσης του οργάνου θερεμίν, στο οποίο ο Ηλία υπήρξε και πρεσβευτής των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία.

Επιπρόσθετα, ανέλαβε την εξέλιξη και διεύθυνση της Ορχήστρας του Πανεπιστημίου, την οποίο έφτασε στο αποκορύφωμα της στην μέχρι τώρα πορεία της, με τη συμμετοχή 115 μελών.

Η όλη συνεργασία συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί του χρόνου με την παρουσίαση του έργου «Humanoid», ανάθεση της Ορχήστρας προς τον Ηλία, έργο στο οποίο συμμετέχει ανθρωποειδές ρομπότ, κάτι που έγινε σε συνεργασία με το Ishiguro Lab - Intelligent Robotics Laboratory.

Ο Μάριος Ηλία έχει διευθύνει στο παρελθόν τεράστιες σε μέγεθος παραγωγές και πολύπλοκους θεσμούς, όπως την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017 της Κύπρου και τη θεαματική παραγωγή «autosymphonic» για την Πόλη του Μανχάιμ - «το γεγονός της χρονιάς» της Γερμανίας για το έτος 2012.

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, την εθνική συμφωνική ορχήστρα, τη χορωδία, σειρά από καταξιωμένους σολίστ αλλά και ιδιάζουσα ηχητικά στοιχεία άμεσα συνδεδεμένα με το θέμα, ετοιμάζει ένα μεγαλεπήβολο και πολυσύνθετο έργο.

Στόχος η προβολή και μουσική αναπαράσταση των αξιών της ελευθερίας και η προβολή της μοναδικότητας της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ