FOCUS

Τελετή έναρξης του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου με σημαντικές παρουσίες

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

Υπό το φώς της αυγουστιάτικης πανσελίνου  και με  τη συμμετοχή των υφυπουργών Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, και Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Χρυσουλάκη, του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Σύμης Χρυσοστόμου, των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του 6ο διεθνούς φεστιβάλ Καστελλορίζου.

Η φετινή διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελαροπούλου
και στο φετινό πρόγραμμα θα προβληθούν και θα διαγωνιστούν ταινίας από 17 χώρες.

Το φεστιβάλ έχει κατακτήσει κύρος ως πολιτιστικός θεσμός και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Απόδειξη το γεγονός ότι υποβλήθηκαν 565 ταινίες προς κρίση διεκδικώντας την ένταξη τους στο διαγωνιστικό του τμήμα.
Από αυτές μόνον 27 (11 ταινίες μεγάλου μήκους, 5 μεσαίου μήκους και 11 μικρού μήκους) από 17 διαφορετικές χώρες επιλέχθηκαν για το διαγωνιστικό τμήμα ενώ υπάρχουν και επιπλέον 16 ταινίες που θα προβληθούν στο εκτός διαγωνιστικού πρόγραμμα Πανόραμα.


Φέτος θα απονεμηθούν τα βραβεία Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, Καλύτερου Κοινωνικο-πολιτικού Ντοκιμαντέρ, Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ -με την ευγενική μέριμνα της Βουλής των Ελλήνων- το Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με τη φροντίδα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, καθώς και το Ειδικό Βραβείο του «Οδυσσέα», με την αρωγή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, το οποίο θα απονεμηθεί σε Έλληνα σκηνοθέτη του εξωτερικού.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής φέτος είναι ο Κλάους Έντερ, που είναι ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Κριτικών Κινηματογράφου.
Στην κριτική επιτροπή είναι η Μαριάννα Οικονόμου που είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ καταξιωμένη σκηνοθέτιδα, είναι ο Ζάν Κριστόφ Καρόν από το κανάλι PHOENIX, της Γερμανίας το οποίο εξειδικεύεται στο ντοκιμαντέρ και ιδιαίτερα στο ιστορικό ντοκιμαντέρ, είναι ο Bruno Σατελέν που είναι επίσης συντονιστής φεστιβάλ ντοκιμαντέρ παγκοσμίως και ή Μάρω Αναστόπουλου πού είναι σκηνοθέτιδα.

H τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας του Πάνου Α. Θωμαΐδη «Σπέτσες ‘21, Στο Σταυροδρόμι της Ιστορίας» και συναυλία με την Μόρφω Τσαϊρέλη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ