ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρά Θάλασσα, ένας «παράδεισος» που εξαφανίζεται

Νεκρά Θάλασσα, ένας «παράδεισος» που εξαφανίζεται
REUTERS/Ronen Zvulun

Τα πλούσια σε άλατα νερά της Νεκρής Θάλασσας εξαφανίζονται και στις ακτές της εμφανίζονται καταβόθρες, κάνοντας το τοπίο να μοιάζει σεληνιακό.

Για αιώνες, η Νεκρά Θάλασσα προσελκύει μοναχούς, ερημίτες, μικρές εβραϊκές αιρέσεις, ταξιδιώτες που αναζητούν την πνευματικότητα, αλλά και τουρίστες που απολαμβάνουν να επιπλέουν στο νερό και να καλύπτουν τον εαυτό τους με την πλούσια σε ορυκτά λάσπη.

Όμως τις τελευταίες δεκαετίες η οικολογική καταστροφή που συντελείται εκεί, είναι τεράστια. Η Νεκρά Θάλασσα εξαφανίζεται, με τη στάθμη του νερού να χαμηλώνει κατά ένα μέτρο το χρόνο, κυρίως γιατί το νερό από τις πηγές στην κοιλάδα του Ιορδάνη, εκτρέπονται προκειμένου να χρησιμοποιούνται για τις καλλιέργειες.

Τα τελευταία χρόνια οι παραλίες κλείνουν, με τις πινακίδες που προειδοποιούν για τους κινδύνους να κάνουν όλο και πιο συχνή την εμφάνισή τους.

Παρ΄όλα αυτά υπάρχουν και εκείνοι που επιμένουν να την επισκέπτονται, για να κάνουν ένα διάλειμμα από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Η πιο υψηλή τουριστική περίοδος για τη Νεκρά Θάλασσα είναι ο χειμώνας, οπότε και η ζέστη είναι πιο ανεκτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ