ΚΟΣΜΟΣ

Τα μυστικά της «Μπλε Τρύπας του Μπελίζ» αποκαλύπτονται

Τα μυστικά της «Μπλε Τρύπας του Μπελίζ» αποκαλύπτονται
CNNi/ Courtesy Aquatica Submarines/Gary Hancock

Συναρπαστικά είναι τα ευρήματα της ομάδας επιστημόνων –ανάμεσά τους ο δισεκατομμυριούχος της Virgin Richard Branson- που επέστρεψε από την αποστολή εξερεύνησης του βυθού της «Μεγάλης Μπλε Τρύπας» του Μπελίζ.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη υποβρύχια καταβόθρα διαμέτρου 300 μέτρων και βάθους 125 μέτρων. Στην αποστολή συμμετείχε και ο Fabien Cousteau, εγγονός του μεγάλου εξερευνητή Jacques Cousteau, ο οποίος έβαλε την Μπλε Τρύπα στο χάρτη το 1971. Η ομάδα ξεκίνησε την αποστολή της τον Δεκέμβριο του 2018, αποφασισμένη να ανακαλύψει τα μυστικά της Τρύπας. Χρησιμοποιώντας δύο υποβρύχια, κατάφεραν να συλλάβουν νέες εικόνες και υλικό μέσα από τη Μπλε Τρύπα και δημιούργησαν τον πρώτο τρισιδιάστατο χάρτη του εσωτερικού της.

Ένα από τα ευρήματα ήταν σταλακτίτες που δεν είχαν εντοπιστεί ξανά, πολύ κοντά στον πυθμένα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα ευρήματα της ομάδας ταυτοποιήσιμα. Για παράδειγμα, η ομάδα βρήκε κάποια μη αναγνωρίσιμα ίχνη στον πυθμένα της τρύπας, τα οποία παραμένουν ανοιχτά στην ερμηνεία.

Η ομάδα δήλωσε επίσης ικανοποιημένη, καθώς όπως είπαν η τρύπα δεν περιείχε σκουπίδια, εκτός από δυο-τρία μικρά κομμάτια πλαστικού και ο ανθρώπινος αντίκτυπος ήταν σχεδόν μηδαμινός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ