ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Μεγαλειώδης παρέλαση για την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας

Κίνα: Μεγαλειώδης παρέλαση για την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας

Την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας γιορτάζει σήμερα η Κίνα. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη μέρα, έγινε η μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση στην ιστορία της χώρας στην πρωτεύουσα, το Πεκίνο.

Την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας γιορτάζει σήμερα η Κίνα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη μέρα, έγινε η μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση στην ιστορία της χώρας στην πρωτεύουσα, το Πεκίνο.

Πρώτοι παρέλασαν οι Κινέζοι κυανόκρανοι, με τα μπλε κράνη και τα φουλάρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι κυανόκρανοι έχουν συμμετάσχει σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ στη Λιβερία, στο Μαλί, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στον Λίβανο, στο Σουδάν και στο Νότιο Σουδάν.

Συνολικά συμμετείχαν 15.000 στρατιώτες και 580 άρματα μάχης, ενώ επιδείχθηκαν προηγμένα οπλικά συστήματα, όπως φορτηγά με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

«Δεν υπάρχει καμία δύναμη που να μπορεί να ταρακουνήσει τα θεμέλια αυτού του σπουδαίου έθνους», τόνισε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, για πολλούς είναι ο ισχυρότερος ηγέτης της Κίνας από την περίοδο του Μάο Τσετούνγκ, στην ομιλία του με την οποία άρχισαν οι εορτασμοί.

«Η Κίνα αύριο θα ευημερεί περισσότερο», διαβεβαίωσε, διατρανώνοντας την πρόθεση της κινεζικής πολιτικής ηγεσίας να συνεχίσει στον δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση του Σι προσπαθεί να προβάλλει μια εικόνα σταθερότητας και σιγουριάς μπροστά στις ολοένα μεγεθυνόμενες προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπη, ανάμεσά τους τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, εν μέσω εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Ο Σι, συνοδευόμενος από τους προκατόχους του Χου Τζιντάο και Τζιανγκ Ζεμίν, τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την αμοιβαία επωφελή πολιτική του ανοίγματος στον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ