ΚΟΣΜΟΣ

75η επέτειος από την απελευθέρωση του Άουσβιτς: Οι παγκόσμιοι ηγέτες απέτισαν φόρο τιμής

75η επέτειος από την απελευθέρωση του Άουσβιτς: Οι παγκόσμιοι ηγέτες απέτισαν φόρο τιμής

Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο --ανάμεσά τους ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν— βρέθηκαν στην Ιερουσαλήμ στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό. 

Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο -ανάμεσά τους ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν- βρέθηκαν στην Ιερουσαλήμ στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό.

Οι ηγέτες των τότε συμμαχικών χωρών –ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία—αλλά και της Γερμανίας εκφώνησαν ομιλίες από το μνημέιο Γιάντ Βάσεμ της Ιερουσαλήμ.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα εγκαινίασε στην Ιερουσαλήμ ένα μνημείο για τα θύματα της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τους ναζί που διήρκησε από το 1941 ως το 1943 και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, φονεύθηκαν στο Άουσβιτς- Μπίρκεναου. Συνολικά έξι εκατομμύρια Εβραίοι σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Οι ομιλίες στην Ιερουσαλήμ επικεντρώθηκαν στη φρίκη του Ολοκαυτώματος καθώς και στην πρόσφατη άνοδο του αντισημιτισμού και των επιθέσεων εναντίον των Εβραίων παγκοσμίως.

Παράλληλα, μουσουλμάνοι και εβραίοι θρησκευτικοί αξιωματούχοι απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος κατά τη διάρκεια της "ιστορικής" όπως χαρακτηρίζεται κοινής επίσκεψης τους στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης του 'Αουσβιτς.

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Αραβικού Συνδέσμου, ο Σαουδάραβας Μοχάμαντ μπιν Αμπντουλκαρίμ Αλ-Ισα υπογράμμισε ότι ήταν «ιερό καθήκον και μεγάλη τιμή» η επίσκεψη των 60 θρησκευτικών αξιωματούχων στον τόπο του στρατοπέδου εξόντωσης, οι οποίοι ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο.

Ο γενικός γραμματέας γονάτισε τη στιγμή όπου χοροστατούσε της προσευχής κοντά στο μνημείο του Άουσβιτς, αφιερωμένο στο ένα και πλέον εκατομμύριο ανθρώπους, οι περισσότερου Εβραίοι, που εξοντώθηκαν στο στρατόπεδο αυτό.

Ο Ντέιβιντ Χάρις, αξιωματούχος της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη και οργάνωσε την επίσκεψη, υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη μουσουλμανική αντιπροσωπεία «με τόσο υψηλόβαθμους αξιωματούχους που επισκέπτεται ποτέ το 'Αουσβιτς ή κάποιο άλλο ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου».

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει των τελετών μνήμης τη Δευτέρα στο στρατόπεδο του 'Αουσβιτς για την 75η επέτειο απελευθέρωσής του.

Από τα έξι εκατομμύρια των Εβραίων που αφανίστηκαν από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένα εκατομμύριο εξοντώθηκε στο 'Αουσβιτς-Μπίρκεναου, οι περισσότεροι σε θαλάμους αερίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ