ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Με μάσκες και δώρα οι πρώτες συναντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών

Σύνοδος Κορυφής: Με μάσκες και δώρα οι πρώτες συναντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών
AP Photo / EPA Pool

Καθισμένοι σε απόσταση ο ένας από τον άλλο, 24 άνδρες και 5 γυναίκες που φορούν μάσκες: αυτό είναι το σκηνικό της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, την εποχή του νέου κορωνοϊού.

Για να αναθερμάνουν αυτήν την κάπως παράξενη ατμόσφαιρα, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπό τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γιόρτασαν τα γενέθλια δύο από αυτούς: του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος έγινε 59 ετών και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έγινε 66 ετών.

Οι συνάδελφοί τους δεν ξέχασαν τα δώρα.

Τα δώρα που έλαβε η Μέρκελ - Οι «ανοιχτοχέρηδες» και οι «συντηρητικοί»

Πιο γαλαντόμος εμφανίστηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δώρισε στην Άνγκελα Μέρκελ φιάλες λευκού κρασιού Bourgogne (σ.σ. Βουργουνδίας). Αφρώδη οίνο της δώρισε και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έκανε δώρο στη Γερμανίδα καγκελάριο ένα κουτί με βελγικές σοκολάτες, ενώ το γλυκό προτίμησε και ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος της δώρισε ένα «Sachertorte», το διάσημο σοκολατένιο γλυκό της Βιέννης.

Από την πλευρά του, ο συνεορτάζων, Αντόνιο Κόστα, δώρισε στη Μέρκελ μια μετάφραση στα γερμανικά του διηγήματος «Περί Τυφλότητος» του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου.

Όσο για τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, δώρισε στη Γερμανίδα καγκελάριο ένα μπουκαλάκι με αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου.

Τα δώρα προς τον Αντόνιο Κόστα

Ωστόσο, δώρα γενεθλίων έλαβε και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, με τη συνεορτάζουσα Άνγκελα Μέρκελ να του προσφέρει να αντίγραφο ενός χάρτη του 17ου αιώνα της Γκόα, πρώην αποικίας της Πορτογαλίας, απ’ όπου κατάγονται οι πρόγονοί του και τον κατάλογο μιας έκθεσης για τους Πορτογάλους πλοηγούς.

Ο Εμανουέλ Μακρόν χάρισε στον κ. Κόστα έναν πίνακα, ενώ ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, του έκανε δώρο μπουκάλια με αφρώδη οίνο. Βεβαίως, ο κ. Μπετέλ δεν ξέχασε ούτε την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, η οποία μόλις παντρεύτηκε.

Οι χρωματιστές μάσκες, τα πειράγματα και οι «παραβάτες»

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας προσέφερε στους συναδέλφους του… ένα προσωπικό κιτ Covid-19 που περιείχε μάσκες διαφορετικών χρωμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη μάσκα, η φαντασία δεν επικράτησε, με τους περισσότερους να επιλέγουν λευκές, μπλε ή μαύρες.

Μονάχα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ φορούσε μια μάσκα με τη λέξη «Moien»(σ.σ. καλημέρα στα λουξεμβουργιανά ) και τα εθνικά χρώματα της χώρας του (κόκκινο, λευκό, μπλε).

Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν δίστασε να... επαναφέρει στην τάξη τον Μπόικο Μπορίσοφ, όταν αντιλήφθηκε ότι η μάσκα του είχε φύγει από τη θέση της, δείχνοντάς με το δάκτυλό της τη μύτη του, που είχε βγει έξω.

Για την πρώτη αυτή Σύνοδο «με σάρκα και οστά» εδώ και πέντε μήνες, οι αντιπροσωπείες ήταν περιορισμένες στα πέντε άτομα, έναντι 20 κατά το παρελθόν, και οι χαιρετισμοί με τον αγκώνα έδιναν και έπαιρναν.

Εντούτοις, ηγέτες ανατολικών χωρών, όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν και ο Τσέχος Αντρέι Μπάμπις, παραβίασαν τους κανόνες μη διστάζοντας να δώσουν το χέρι τους για μια χειραψία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ