ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό;
AP PHOTO/ BEN MARGOT

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης φαίνεται να είναι ασφαλές και έχει προκαλέσει επιτυχώς μια ισχυρή ανοσοαπόκριση σε δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 1.077 άτομα.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών της Φάσης Ι / ΙΙ δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» και έχουν δημιουργήσει ελπίδες ότι θα είναι εφικτό ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και προσβάσιμο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Μέχρι στιγμής, οι δεσμεύσεις για την παροχή περισσότερων από 2 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου έχουν συμφωνηθεί με πολλές χώρες, φορείς και ινστιτούτα. Με την ονομασία ChAdOx1 nCoV-19, το εμβόλιο αναπτύσσεται με πρωτοφανή ρυθμό. Ένα επιτυχημένο εμβόλιο απαιτεί συνήθως χρόνια ανάπτυξης πριν αποκτήσει έγκριση για παραγωγή, αλλά δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, αρκετοί υποψήφιοι έχουν ήδη καταφέρει να περάσουν στα προχωρημένα στάδια των δοκιμών. Στις 20 Ιουλίου, 140 προσπάθειες βρίσκονταν στο προ-κλινικό στάδιο όπου το εμβόλιο χορηγήθηκε σε ζώα για να φανεί αν προκαλεί ανοσοαπόκριση.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Φάση 1 περιλαμβάνει τη χορήγηση του υποψήφιου εμβολίου σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων για να προσδιοριστεί εάν είναι ασφαλές και ο ΠΟΥ απαριθμεί 19 πιθανά εμβόλια που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο.

Στη Φάση 2, που επί του παρόντος συμμετέχουν 11 υποψήφιοι, διανέμεται σε εκατοντάδες άτομα για τον προσδιορισμό περαιτέρω παραγόντων ασφάλειας και ζητημάτων σχετικά με τη δοσολογία.

Η Φάση 3 είναι το τελευταίο στάδιο, κατά το οποίο το υποψήφιο εμβόλιο χορηγείται σε χιλιάδες άτομα και επιβεβαιώνονται η δράση του και δίνονται οι τελικές απαντήσεις σε θέματα ασφαλείας, ιδίως τα σχετιζόμενα με παρενέργειες.

Για παράδειγμα, το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δεν οδήγησε σε επικίνδυνες παρενέργειες, αλλά 70% των ανθρώπων εμφάνισαν πονοκέφαλο ή πυρετό που οι ερευνητές λένε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με παρακεταμόλη.

Επί του παρόντος, τρία υποψήφια εμβόλια βρίσκονται στην τρίτη και τελευταία φάση δοκιμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ