ΚΟΣΜΟΣ

Το 2020 μέσα από το φακό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Το 2020 μέσα από το φακό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
Η νοσηλεύτρια Νάρα Ντουάρτε δείχνει σε αυτό το αγόρι πώς να πλένει και να απολυμαίνει σωστά τα χέρια του εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Τα ελάχιστα διαγνωστικά τεστ που διέθεσαν οι αρχές της χώρας, σε συνδυασμό με τις απομονωμένες και δυσπρόσιτες κοινότητες και τις δυσκολίες στις μετακινήσεις, οδήγησαν σε ένα μεγάλο αριθμό νεκρών και σοβαρά ασθενών από τον κορωνοϊό. Βραζιλία ©Mariana Abdalla

Το 2020 ήταν μια χρονιά που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Δώδεκα μήνες γεμάτοι απρόοπτα, προκλήσεις, νίκες αλλά και απώλειες. Φέτος οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρέθηκαν σε 80 χώρες σε όλο τον κόσμο, εκεί όπου εκτυλίσσονται οι μεγαλύτερες κρίσεις, για να προσφέρουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Η φετινή χρονιά στιγματίστηκε από το σαρωτικό πέρασμα του κορωνοϊού παγκοσμίως. Μπροστά σε αυτή την επείγουσα συνθήκη οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, έχοντας ως πολύτιμη αποσκευή την εμπειρία τους από μεγάλες επιδημίες στον πλανήτη, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας για πρώτη φορά στην καρδιά της Ευρώπης, αλλά και σε πιο «γνώριμες» για αυτούς περιοχές του πλανήτη όπως είναι η Αφρική, η Ασία, η Μέση Ανατολή και η Αμερική.

Παράλληλα, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρέθηκαν όπως κάθε χρόνο σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές με φυσικές καταστροφές, σε χώρες που μαστίζονται από επιδημίες, στη θάλασσα με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, δίπλα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποτυπώνουν τους 12 μήνες που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ μέσα από εικόνες από διαφορετικά σημεία του πλανήτη και διαφορετικές παρεμβάσεις, με την ευχή το 2021 να γεμίσει με περισσότερα χαμόγελα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ