ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα του FBI σε χωματερή του Νιου Τζέρσεϊ για τα λείψανα του Τζίμι Χόφα

Έρευνα του FBI σε χωματερή του Νιου Τζέρσεϊ για τα λείψανα του Τζίμι Χόφα
AP Photo/Corey Sipkin

Η οδύσσεια της αναζήτησης για τα λείψανα του αρχισυνδικαλιστή Τζίμι Χόφα συνεχίζεται 46 χρόνια μετά την εξαφάνισή του. Αν και όλα δείχνουν ότι η μαφία ευθύνεται για τη δολοφονία του, το μυστήριο δεν έχει λυθεί. Ωστόσο, οι έρευνες του FBI φαίνεται να έχουν λάβει νέα τροπή.

Ο Τζίμι Χόφα ήταν επικεφαλής του συνδικάτου των Οδηγών Φορτηγών (Teamsters Union) των ΗΠΑ από το 1957 μέχρι το 1971. Εξαφανίστηκε στις 30 Ιουλίου 1975 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, και επίσημα δηλώθηκε ως θανών επτά χρόνια αργότερα, στις 30 Ιουλίου 1982.

Η μυστηριώδης εξαφάνιση

Ο Τζίμι Χόφα εξαφανίστηκε μετά τις 14:45 το μεσημέρι στις 30 Ιουλίου 1975, από το πάρκινγκ του εστιατορίου "Red Fox" στο Μπλούμφιλντ του Ντιτρόιτ. Είχε πει σε άλλους ότι επρόκειτο να συναντήσει εκεί δύο αρχηγούς της Μαφίας. Τον Άντονι Τζιακαλόνε και τον Άντονι Προβενζάνο.

Ο Χόφα έφτασε γύρω στις 14:00 στο πάρκινγκ, 30 λεπτά νωρίτερα και τηλεφώνησε στην σύζυγό του και τις είπε ότι θα περίμενε λίγα λεπτά ακόμη. Επίσης ένας οδηγός φορτηγού είδε τον Χόφα στο πάρκινγκ, μέσα σε ένα αυτοκίνητο μαζί με έναν άλλο επιβάτη.

Η σύζυγος του Χόφα ανεφέρε ότι η εξαφάνιση έγινε εκείνο το απόγευμα. Η αστυνομία βρήκε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ ξεκλείδωτο και χωρίς κάποια ένδειξη, για το τι συνέβη στον Χόφα. Ο Τζιακαλόνε και ο Προβένζανο αρνήθηκαν ότι είχαν κάποια συνάντηση στο εστιατόριο εκείνο το απόγευμα με τον Χόφα.

Παρά τις εκτεταμένες έρευνες που ακολούθησαν, τόσο από την αστυνομία άλλα και από το FBI, δεν κατέληξαν κάπου για το τι απέγινε ο Χόφα. Στις 30 Ιουλίου 1982, εφτά χρόνια μετά ο Τζίμι Χόφα θεωρήθηκε επισήμως νεκρός. Έχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες και φήμες από τότε, χωρίς ωστόσο να αποδεχτεί τίποτα.

Μεταξύ των πιο γνωστών θεωριών για το πού είναι θαμμένα τα λείψανα του Τζίμι Χόφα είναι πως βρίσκονται «τσιμεντωμένα» κάτω από το γήπεδο των Γιάνκις, της Νεοϋορκέζικης ομάδας μπέιζμπολ.

Νέα τροπή στις έρευνες

Οι αρχές έλαβαν πρόσφατα μια πληροφορία ότι ένας πρώην εργαζόμενος σε χώρο υγειονομικής ταφής στο Τζέρσεϊ Σίτι έχει αναφέρει πως ο πατέρας του τού αποκάλυψε πού έχει θάψει το πτώμα του Χόφα.

Σύμφωνα με τους New York Times, το άτομο αυτό που απεβίωσε τον Μάρτιο του 2020, φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί σε φίλο του, λίγο πριν πεθάνει, ότι ο πατέρας του είχε λάβει εντολή από μια συμμορία άγνωστων αντρών να θάψει το πτώμα, το οποίο βρισκόταν μέσα σε ένα μεταλλικό βαρέλι.

Κατόπιν αυτής της πληροφορίας, οι Αρχές άρχισαν να ερευνούν τον συγκεκριμένο χώρο. Εκπρόσωπος του FBI δήλωσε πως προς το παρόν «τα δεδομένα αναλύονται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ