ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Επεισόδια και στις Βρυξέλλες στις διαδηλώσεις για τα νέα μέτρα περιορισμού

Κορωνοϊός: Επεισόδια και στις Βρυξέλλες στις διαδηλώσεις για τα νέα μέτρα περιορισμού
AP Photo/Olivier Matthys

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στα νέα μέτρα περιορισμού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προκειμένου να «αναχαιτίσει» την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι εκτιμήσεις της αστυνομίας κάνουν λόγο για παρουσία 35.000 διαδηλωτών, με τα επεισόδια να σημειώνονται μετά το τέλος της πορείας που κατέληξε στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαδήλωση, που ονομάστηκε «Μαζί για την ελευθερία», ξεκίνησε γύρω στις 15:00, ώρα Ελλάδας, στον σταθμό Bruxelles-Nord. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τα μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία, την εφαρμογή του υγειονομικού πιστοποιητικού «Covid Safe Ticket» και την απαγόρευση πρόσβασης σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους σε μέρη όπως εστιατόρια και μπαρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ, πυροτεχνήματα εκτοξεύτηκαν κατά της αστυνομίας, πριν μπουν σε δράση τα κανόνια νερού και τα δακρυγόνα από την πλευρά των βελγικών αρχών. Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν επίσης πολλά αστυνομικά οχήματα να βανδαλίζονται.

Η διαδήλωση υπόκειται στην έγκριση του δήμου των Βρυξελλών και καθορίστηκε μια διαδρομή στη «rue de la Loi», στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες. Στον τερματισμό είχε στηθεί εξέδρα για να γίνουν ομιλίες.

«Καταγγέλλουμε τα μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία, τα οποία δεν ήταν μια διαρθρωτική λύση για την υγειονομική περίθαλψη», τονίζουν οι διοργανωτές στη δήλωσή τους. Το σύνθημα αυτής της κινητοποίησης είναι "Φτάνει!"».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ