ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Πλημμύρισαν αεροδρόμια και δρόμοι για την Ημέρα των Ευχαριστιών

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Πλημμύρισαν αεροδρόμια και δρόμοι για την Ημέρα των Ευχαριστιών
Υπολογίζεται ότι 48,3 εκατομμύρια Αμερικανοί θα ταξιδέψουν τουλάχιστον 50 μίλια μακριά από το σπίτι για την ΗΜέρα των Ευχαριστιών AP Photo / David Zalubowski

Η Ημέρα των Ευχαριστιών δεν γιορτάστηκε πέρυσι λόγω της πανδημίας, ωστόσο φέτος, εκατομμύρια Αμερικανοί ετοιμάζονται να φορτώσουν τα αυτοκίνητά τους ή να ταξιδέψουν αεροπορικώς προκειμένου να ξανασμίξουν με την οικογένεια ή τους φίλους τους.

Ο αριθμός των αεροπορικών ταξιδιωτών αυτή την εβδομάδα αναμένεται να πλησιάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα επίπεδα προ της πανδημίας και προβλέπεται ότι 48,3 εκατομμύρια άνθρωποι θα ταξιδέψουν τουλάχιστον 50 μίλια μακριά από το σπίτι κατά την περίοδο των διακοπών. Πρόκειται για μια αύξηση σχεδόν 4 εκατομμυρίων σε σχέση με πέρυσι παρά την απότομη άνοδο στις τιμές της βενζίνης.

Πολλοί Αμερικανοί, αισιοδοξούν από το γεγονός ότι σχεδόν 200 εκατομμύρια συμπολίτες τους είναι τώρα πλήρως εμβολιασμένοι. Θα πρέπει όμως, να παραμερίσουν και τις ανησυχίες τους για μια πιθανή αναζωπύρωση του κορωνοϊού τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν πλέον κατά μέσο όρο σχεδόν 100.000 νέες μολύνσεις την ημέρα και τα νοσοκομεία στο Μίσιγκαν, τη Μινεσότα, το Κολοράντο και την Αριζόνα βλέπουν ανησυχητικές αυξήσεις στους ασθενείς.

Ο επταήμερος ημερήσιος μέσος όρος των νέων αναφερόμενων κρουσμάτων αυξήθηκε σχεδόν κατά 30% τις τελευταίες δύο εβδομάδες έως την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ λένε ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα δεν πρέπει να ταξιδεύουν, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτή η σύσταση έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια ταξιδιώτες πέρασαν από τα σημεία ελέγχου των αεροδρομίων την περασμένη Παρασκευή. Ήταν η πιο αυξημένη κίνηση από τη μέρα που η πανδημία έκλεισε τα αεροπορικά ταξίδια στις αρχές του περασμένου έτους. Από την Παρασκευή έως την Τρίτη, ο αριθμός των ατόμων που πετούσαν στις ΗΠΑ ήταν υπερδιπλάσιος τις ίδιες ημέρες πέρυσι και μόλις χαμηλότερος κατά 9% από τις ίδιες ημέρες το 2019.

Στο διεθνές αεροδρόμιο Newark Liberty στο Νιου Τζέρσεϊ, ο Κρίστιαν Τίτος, πήγαινε για επίσκεψη στην οικογένειά του στον Καναδά. Ο ίδιος λέει ότι έχει περάσει μεγάλο μέρος της πανδημίας περιορισμένος, αλλά τώρα είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει να πετάξει σε ένα γεμάτο αεροπλάνο επειδή του λείπει να είναι κοντά στην οικογένειά του. Πήρε έτσι μια ενισχυτική δόση για να αυξήσει την προστασία έναντι του ιού.

«Η ψυχική μου υγεία βελτιώνεται όταν είμαι κοντά στην οικογένειά μου αυτές τις στιγμές», είπε. «Ναι, είναι επικίνδυνο. Αλλά αγαπάς αυτούς τους ανθρώπους, οπότε κάνεις ό,τι μπορείς για να μείνεις ασφαλής δίπλα τους».

Αισιοδοξούν για την κάλυψη αναγκών οι αεροπορικές εταιρείες

Από την πλευρά τους, οι αεροπορικές εταιρείες ελπίζουν να αποφύγουν την επανάληψη των τεράστιων ακυρώσεων πτήσεων που επιβλήθηκαν στις Southwest και American Airlines σε διαφορετικές στιγμές τον περασμένο μήνα,λόγω των βλαβών που ξεκίνησαν με την κακοκαιρία και ξέφυγαν εκτός ελέγχου.

Στο παρελθόν, οι αεροπορικές εταιρείες είχαν αρκετούς πιλότους, αεροσυνοδούς και άλλους εργαζόμενους που εργάζονταν για την αποκατάσταση των πτήσεων. Όμως τώρα το θεωρούν πιο δύσκολο να ανακάμψουν, αφού πέρυσι χιλιάδες υπάλληλοι ωθήθηκαν σε παραίτηση, λόγω της πανδημίας.

Η American, η Southwest, η Delta και η United έχουν προσλάβει πρόσφατα, γεγονός που δίνει στις αεροπορικές εταιρείες και τους παρατηρητές του κλάδου την ελπίδα ότι οι πτήσεις θα παραμείνουν σε καλό δρόμο αυτή την εβδομάδα.

«Οι αεροπορικές εταιρείες είναι προετοιμασμένες για τις διακοπές», δήλωσε η Helane Becker, αναλύτρια αεροπορικών εταιρειών για την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Cowen.

«Μείωσαν τον αριθμό των πτήσεων, η βιομηχανία έχει αρκετούς πιλότους, βάζουν περισσότερες αεροσυνοδούς και πληρώνουν στους αεροσυνοδούς ένα ασφάλιστρο — αυτό που θα ονομάσω αμοιβή επικίνδυνων καθηκόντων — σε ενθάρρυνση των ανθρώπων να μην εγκαταλείπουν τη δουλειά τους».

Η American αναμένεται να καλύψει περισσότερο από το 90% των θέσεων της.

«Δεν υπάρχει πολύς χώρος για να βάλεις ανθρώπους σε άλλη πτήση αν κάτι πάει στραβά», είπε ο Ντένις Τάτζερ, πιλότος της αεροπορικής εταιρείας και εκπρόσωπος του συνδικάτου Αμερικανών πιλότων.

Πλημμύρισαν τα αεροδρόμια και δρόμοι

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σκάι Χάρμπορ στο Φοίνιξ, εκατοντάδες ταξιδιώτες περίμεναν σε ουρές. Οι τερματικοί σταθμοί ήταν γεμάτοι με κόσμο. Υπήρχαν επίσης μεγάλες ουρές για φαγητό την ώρα που ορισμένοι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Φοίνιξ απεργούν για μισθούς και επιδόματα.

Στο αεροδρόμιο του Ντένβερ, η Rasheeda Golden έφτασε από το Χιούστον με τον φίλο της και την αδερφή του καθ' οδόν για μια εκδρομή με snowmobiling.

«Είναι συναρπαστικό να ταξιδεύεις τώρα, ειδικά με τα πράγματα να ανοίγουν ξανά, να υπάρχει κάποια αίσθηση κανονικότητας», είπε.

«Όσο έχουμε τις μάσκες μας, έχω κάνει αυτό που μου αναλογεί», σημείωσε προσθέτοντας ότι τώρα είναι ώρα να «απολαύσει τις διακοπές της».

Για τους ταξιδιώτες που επέλεξαν τις διακοπές με αυτοκίνητο, το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η υψηλή τιμή της βενζίνης. Ο μέσος όρος τιμής για τη βενζίνη την Τρίτη ήταν 3,40 δολάρια το γαλόνι, αυξημένος περισσότερο από 60% από την περυσινή Ημέρα των Ευχαριστιών.

Αυτές οι τιμές θα μπορούσαν να είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα αποθαρρύνουν ορισμένους ταξιδιώτες. Σε μια έρευνα που διεξήχθη από την Gasbuddy, η οποία παρακολουθεί τις τιμές της αντλίας, περίπου οι μισοί από τους χρήστες της εφαρμογής που απάντησαν ότι οι υψηλές τιμές θα επηρεάσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια αυτή την εβδομάδα. Περίπου δύο στους πέντε είπαν ότι δεν κάνουν τόσα πολλά ταξίδια για διάφορους λόγους.

Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την Τρίτη να απελευθερωθούν 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα της Αμερικής για να συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους, σε συντονισμό με άλλες μεγάλες χώρες. Η δράση των ΗΠΑ στοχεύει στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, αλλά και στο να βοηθήσει τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό και τις αυξανόμενες τιμές ενόψει της Ημέρας των Ευχαριστιών και των χειμερινών διακοπών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ