ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: Τεράστιες ουρές στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας υπό τον φόβο της «Όμικρον»

Κορωνοϊός - Βρετανία: Τεράστιες ουρές στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας υπό τον φόβο της «Όμικρον»
Ο πρώτος νεκρός από τη μετάλλαξη Όμικρον στη Βρετανία είναι γεγονός AP Photo

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν τη Δευτέρα σε εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Βρετανία, καθώς οι πολίτες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της κυβέρνησης προς όλους τους ενήλικες να λάβουν αναμνηστικές δόσεις εμβολίου για να προστατευτούν από την μετάλλαξη Όμικρον, την ώρα που στην χώρα καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος ενός ασθενούς που είχε μολυνθεί από την εν λόγω παραλλαγή.

Ουρές είχαν σχηματιστεί στα εμβολιαστικά κέντρα στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ στη βόρεια Αγγλία. Επίσης υπήρξαν ζητήματα όσον αφορά την κράτηση ραντεβού διαδικτυακά.

«Η υπηρεσία κράτησης (ραντεβού) εμβολιασμού κατά της COVID αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή εξαιρετικά υψηλή ζήτηση άρα έχει θέσει σε λειτουργία σύστημα αναμονής», αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter η Εθνική Υπηρεσία Υγείας. «Για όλους τους άλλους που βρίσκονται σε αναμονή, θα τους συνιστούσαμε να ξαναπροσπαθήσουν αργότερα σήμερα ή αύριο», προσθέτει.

Επίσης δεν ήταν διαθέσιμα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

«Συγγνώμη, δεν υπάρχουν αυτήν την στιγμή άλλα διαθέσιμα αυτοδιαγνωστικά τεστ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επίσημη υπηρεσία κρατήσεων της κυβέρνησης. «Προσπαθήστε ξανά αργότερα. Ή, μπορείτε να πάτε πίσω και να προσπαθήσετε αντ'αυτού να κάνετε κράτηση ενός ραντεβού για τεστ», σημειώνει.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Τζάβιντ ανακοίνωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 εξαπλώνεται ταχύτατα και αναμένεται ότι θα γίνει η επικρατούσα στο Λονδίνο μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

«Καμία άλλη παραλλαγή της Covid-19 δεν εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα», επισήμανε ο υπουργός μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

«Η Όμικρον αντιστοιχεί στο 20% των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στην Αγγλία, αλλά ήδη την είδαμε να αυξάνεται σε πάνω από 44% των κρουσμάτων στο Λονδίνο και αναμένουμε ότι θα γίνει η επικρατούσα παραλλαγή στην πρωτεύουσα μέσα στις επόμενες 48 ώρες», εξήγησε.

Ανακοινώνοντας τον πρώτο νεκρό από την Όμικρον, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η νέα παραλλαγή είχε επίσης ως αποτέλεσμα αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, και πρόσθεσε πως το «καλύτερο πράγμα» που μπορεί να κάνει κανείς είναι την ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε κλινική εμβολιασμού στο δυτικό Λονδίνο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι πολίτες πρέπει να αφήσουν κατά μέρος την ιδέα ότι η Όμικρον αποτελεί μια πιο ήπια εκδοχή του ιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ