ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στην Αϊτή: Δεκάδες νεκροί σε κόλαση φωτιάς από έκρηξη βυτιοφόρου

Τραγωδία στην Αϊτή: Δεκάδες νεκροί σε κόλαση φωτιάς από έκρηξη βυτιοφόρου
Με βαρύτατα εγκαύματα νοσηλεύονται πολλοί εκ των τραυματιών AP Photo/Joseph Odelyn

Τραγικό θάνατο βρήκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι από την έκρηξη βυτιοφόρου στην Αΐτη, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση με βαρύτατα εγκαύματα.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε στο Καπ-Αϊτιέν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας της Καραϊβικής, με τον τελευταίο απολογισμό να κάνει λόγο για 62 νεκρούς και 48 τραυματίες.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του Καπ Αϊτιέν, Πατρίκ Αλμονόρ, ο οδηγός του βυτιοφόρου επιχείρησε να αποφύγει τη σύγκρουση με μία μηχανή, χάνοντας τον έλεγχο του οχήματός του με συνέπεια να ανατραπεί.

Κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν στη συνέχεια προς το φορτηγό, παρά τις προειδοποιήσεις του οδηγού, για να περισυλλέξουν τα καύσιμα. Και ακολούθησε η έκρηξη...

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Αριέλ Ανρί, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την περιοχή, «συνοδευόμενος από μέλη της κυβέρνησής του και έναν σημαντικό αριθμό γιατρών και διασωστών».

Κήρυξε παράλληλα τριήμερο εθνικό πένθος στη «μνήμη των θυμάτων αυτής της τραγωδίας που βύθισε στο πένθος ολόκληρο το έθνος της Αϊτής».

Περίπου 40 κατοικίες περιμετρικά του σημείου της έκρηξης πήραν φωτιά, μετά την ανάφλεξη, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός θα είναι βαρύτερος.

«Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε θέση να δώσουμε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων στο εσωτερικό των σπιτιών» ανέφερε ο ίδιος.

Η ταυτοποίηση των θυμάτων αναμένεται να πάρει χρόνο, καθώς είναι αδύνατη η αναγνώρισή τους εξαιτίας των εκτεταμένων εγκαυμάτων, σύμφωνα με τον Πατρίκ Αλονόρ.

Προσοχή, σκληρές εικόνες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ