ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία - Χριστούγεννα στη ΜΕΘ Covid: Φόβος, κόπωση, μάχες ζωής

Γαλλία - Χριστούγεννα στη ΜΕΘ Covid: Φόβος, κόπωση, μάχες ζωής
Η Αμελί Καγιάτ επισκέπτεται καθημερινά τον σύζυγό της, Λούντο, 41 ετών, ο οποίος πέρασε 24 ημέρες σε κώμα. Πλέον είναι αρνητικός στον κορωνοϊό και η ζωή του δεν κινδυνεύει AP Photo/Daniel Cole

Είναι Χριστούγεννα του 2021 και από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη γαλλική πόλη της Μασσαλίας, ο 52χρονος Νταβίντ Ντανιέλ Σεμπάγκ δηλώνει ότι δεν μετανιώνει για τίποτα περισσότερο από το ότι δεν εμβολιάστηκε έναντι του κορωνοϊού. «Το εμβόλιο δεν είναι κίνδυνος. Είναι η επιλογή της ζωής», το μήνυμα που στέλνει.

Ο επικεφαλής γιατρός της ΜΕΘ, Δρ. Ζουλιέν Καρβελί, προσπαθεί να κρατήσει υψηλό το ηθικό της ομάδας του, καθώς περνούν και δεύτερα Χριστούγεννα πανδημίας φροντίζοντας τους ασθενείς στην πτέρυγα Covid.

Το προσωπικό είναι κουρασμένο, η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία και οι κλίνες της ΜΕΘ γεμίζουν γρήγορα. «Φοβόμαστε ότι δεν θα έχουμε πλέον αρκετό χώρο» δηλώνει ο επικεφαλής της μονάδας.

Το νοσοκομείο La Timone της Μασσαλίας, ένα από τα μεγαλύτερα της Γαλλίας, έχει «σηκώσει» το ένα μετά το άλλο τα κύματα της πανδημίας.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, το ιατρικό προσωπικό στόλισε ένα δέντρο στο διάδρομο και «έκλεψε» μία στιγμή για ένα κοινό γεύμα, προσπαθώντας να διατηρήσει έστω μία αχτιδα εορταστικού πνεύματος.

Το νοσοκομείο επιτρέπει στις οικογένειες να επισκέπτονται βαριά νοσούντες στις ΜΕΘ αρκεί να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί.

Η Αμελί Καγιάτ επισκέπτεται καθημερινά τον σύζυγό της, Λούντο, 41 ετών, ο οποίος πέρασε 24 ημέρες σε κώμα. Πλέον είναι αρνητικός και ο φακός τον απαθανατίζει σε μια ζεστή στιγμή με την σύζυγό του. Είναι αρκετά δυνατός τώρα για να σταθεί και μπόρεσε να της δώσει μία αποχαιρετιστήρια αγκαλιά.

Στο διπλανό δωμάτιο, 40χρονη ασθενής δίνει μάχη για τη ζωή της, και στο σώμα της είναι ακουμπισμένος για να της δίνει δύναμη ο σκούφος του γιου της. Σε ένα άλλο δωμάτιο, κάποιος συγγενής έχει αφήσει μία χριστιανική εικόνα στηριγμένη στο δίσκο ενός ασθενούς, όπως καταγράφει ο φακός του Associated Press.

Στο διάδρομο, η Κατί Ζαλίνιαν περιμένει με αγωνία να επισκεφτεί τον ξάδελφό της. Όταν μπαίνει στο δωμάτιό του, φορώντας πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό, αγγίζει το πόδι του με αγάπη.

Ενώ περίπου το 90% των Γάλλων ενηλίκων έχει εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού και περίπου το 40% έχει λάβει και την αναμνηστική δόση, οι περισσότεροι από τους ασθενείς με Covid-19 στη ΜΕΘ του νοσοκομείου La Timone είναι ανεμβολίαστοι.

«Το μετανιώνω, πολύ, πολύ, πολύ. Άφησα τον εαυτό μου να παγιδευτεί σε πράγματα. Σκέφτηκα ότι το εμβόλιο δεν ήταν απαραίτητα κάτι καλό» δηλώνει ο Νταβίντ Ντανιέλ Σεμπάγκ.

«Τίποτα δεν ήταν καθαρό στο κεφάλι μου. Περίμενα επί ώρες και πονούσα» λέει για την οξεία φάση της νόσου. «Η ζωή μας γκρεμίστηκε αυτή την εβδομάδα. Πίστευα ότι θα τον έχανα» αναφέρει η σύζυγός του, Εστέρ.

Παραμένει θετικός στον ιό και λέει ότι το μόνο που έχει σημασία τώρα είναι να προσπαθήσει να ανακάμψει. «Το εμβόλιο δεν είναι κίνδυνος, αλλά μία πιθανότητα να ξεφύγω, να αποφύγω κάτι πιο σοβαρό» αναφέρει.

Καθώς η παραλλαγή Όμικρον «καλπάζει», η Γαλλία καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας. Ο επικεφαλής της μονάδας ΜΕΘ του νοσοκομείου της Μασσαλίας φοβάται ότι τα νοσοκομεία θα μπορούσαν σύντομα να «κατακλυστούν» από περιστατικά.

«Βρισκόμαστε ήδη σε κατάσταση κρίσης, με πολύ λίγους διαθέσιμους χώρους. Μας έχει κουράσει αυτό. Είμαστε πάντα επικεντρωμένοι στο να κάνουμε τη δουλειά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο [...] αλλά όσο συνεχίζεται αυτό, τόσο πιο πολύ κουράζονται οι άνθρωποι» αναφέρει.

Δύο στοιχεία καθιστούν αυτά τα Χριστούγεννα ακόμη πιο δύσκολα. Όλο και περισσότερα μέλη του προσωπικού είναι θετικά στο τρέχον κύμα της Όμικρον και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εργαστούν, και ορισμένοι συνάδελφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα εντελώς λόγω της πίεσης, επισημαίνει ο επικεφαλής της ΜΕΘ του νοσοκομείου της Μασσαλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ