ΚΟΣΜΟΣ

Τουρισμό και ψώνια στη «φθηνή» Τουρκία κάνουν οι Βούλγαροι

Τουρισμό και ψώνια στη «φθηνή» Τουρκία κάνουν οι Βούλγαροι
Την παραμονή των Χριστουγέννων, η τουρκική αγορά της πόλης ήταν κατάμεστη από τουρίστες από τη Βουλγαρία. AP Photo/Emrah Gurel

Οι Βούλγαροι τουρίστες διασχίζουν τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας, εκμεταλλευόμενοι την πτώση της τουρκικής λίρας για να κάνουν ψώνια.

Η πρώτη τους στάση είναι το ανταλλακτήριο συναλλάγματος και μετά πηγαίνουν στις αγορές και τα παντοπωλεία στη βορειοδυτική τουρκική πόλη της Αδριανούπολης.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, η τουρκική αγορά της πόλης ήταν κατάμεστη από τουρίστες από τη Βουλγαρία.

Η Χατιτζέ Αχμέντοβα είπε ότι έφυγε στις 3 τα ξημερώματα για να μπει σε ένα λεωφορείο που θα την πήγαινε στα σύνορα στην Αδριανούπολη, αντάλλαξε 200 βουλγαρικά λεβ για να πάρει 1.150 τουρκικές λίρες και άρχισε να ψωνίζει.

Η Τουρκία βρίσκεται στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης με επίσημα μεγέθη πληθωρισμού άνω του 21%, επηρεάζοντας τις τιμές των τροφίμων, των καυσίμων και των ειδών οικιακής χρήσης.

Η λίρα γνώρισε τον πιο ασταθή μήνα της τον Δεκέμβριο, υποχωρώντας σχεδόν καθημερινά και τελικά έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 18,36 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στις 20 Δεκεμβρίου, όταν το νόμισμα της Τουρκίας έχασε περισσότερο από το 60% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος.

Οι τουρίστες επωφελήθηκαν από αυτή την πτώση του νομίσματος, ειδικά την εορταστική περίοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ