ΚΟΣΜΟΣ

Πολικό ψύχος και χιονοθύελλες «τυλίγουν» τις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ

Πολικό ψύχος και χιονοθύελλες «τυλίγουν» τις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ
Στο Σιάτλ η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 8,3 βαθμούς Κελσίου, η χαμηλότερη που κατεγράφη από το 1968 AP Photo/Elaine Thompson

Κύμα ψύχους έχει τυλίξει τις ΗΠΑ, με πολικές θερμοκρασίες στις βορειοδυτικές πολιτείες και σφοδρές χιονοθύελλες στα βουνά της Βόρεια Καλιφόρνια και της Νεβάδα. Με τις θερμοκρασίες να πέφτουν πολύ κάτω από το μηδέν, καταφύγια έχουν ανοίξει εκτάκτως για να βρουν ζεστασιά οι πολίτες στη δυτική Ουάσινγκτον και το Όρεγκον, καθώς το κύμα ψύχους που προέρχεται από την Αρκτική αναμένεται να κρατήσει έως και την Πρωτοχρονιά.

Χιονοθύελλες έπληξαν από την Κυριακή τις βορειοδυτικές ακτές των ΗΠΑ μέχρι και την βόρεια Καλιφόρνια, προερχόμενες από τον Κόλπο της Αλάσκας.

Το ύψος του χιονιού έφτασε στο Σιάτλ έως και τα 15 εκατοστά, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία σε περιοχές της πολιτείας της Ουάσινγκτον, αλλά και στο Πόρτλαντ στη γειτονική πολιτεία του Όρεγκον, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην περιοχή οι θερμοκρασίες συνέχισαν να καταρρίπτουν καθημερινά ρεκόρ ψύχους.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η θερμοκρασία στο Σιάτλ έπεσε στους μείον 8,3 βαθμούς Κελσίου χθες, Δευτέρα -η χαμηλότερη θερμοκρασία που κατεγράφη από το 1968.

Στο Μπέλινγχαμ της Ουάσιγκτον, έπεσε ακόμη πιο χαμηλά, στους μείον 13 βαθμούς Κελσίου.

Περίπου 5.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την Τρίτη το πρωί, κυρίως στο νοτιοδυτικό Όρεγκον. Πιο νότια, εξαιτίας του χιονιού στα βουνά της Βόρειας Καλιφόρνια και της Νεβάδα διεκόπη η κυκλοφορία σε βασικοούς αυτοκινητόδρομους, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι το ταξίδι προς τη Σιέρα Νεβάδα μπορεί να είναι απαγορευτικό για αρκετές ημέρες.

Παρόλα τα προβλήματα, πάντως, δεν έλειψαν και οι χαρούμενες στιγμές στο χιόνι, όπως τις έχει καταγράψει ο φακός του Associated Press.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ