ΚΟΣΜΟΣ

Θρησκευτικό «σεισμό» στην Ισπανία έφεραν οι Λατινοαμερικανοί μετανάστες

Θρησκευτικό «σεισμό» στην Ισπανία έφεραν οι Λατινοαμερικανοί μετανάστες
Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν τεράστια αύξηση στον πληθυσμό των μεταναστών και ειδικά του ευαγγελικού πληθυσμού της Ισπανίας τις τελευταίες δεκαετίες AP Photo/Manu Brabo

Όχι μόνο έχουν παρουσία, πλέον οι Ευαγγελικοί στην Ισπανία αριθμούν πραγματικά πολλά μέλη. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αλλαγή στην άσκηση της θρησκευτικής πίστης σε μια παραδοσιακά Καθολική χώρα, με ένα «κύμα» που τροφοδοτείται από Λατινοαμερικάνους μετανάστες. 

Όταν ο Κεντ Ολμπράιτ, ένας βαπτιστής πάστορας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έφτασε ως ιεραπόστολος στην Ισπανία το 1996, ήταν απροετοίμαστος για τις προσβολές, τις απειλές και τα πρόστιμα από την αστυνομία για τη διανομή προτεσταντικών φυλλαδίων στους δρόμους της Σαλαμάνκα.

«Η κοινωνική εχθρότητα ήταν μεγάλη – δεν είχαν δει ποτέ προτεστάντη στη ζωή τους», αναφέρει ο Ολμπράιτ, ενθυμούμενος μια γυναίκα που του ψιθύρισε: «Να είστε ευγνώμονες που δεν σας πετάμε πέτρες».

Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 25 χρόνια αργότερα, θα εφημέρευε σε μια ευαγγελική εκκλησία 120 ατόμων και θα μετρούσε περίπου δύο δωδεκάδες άλλες ακμάζουσες προτεσταντικές εκκλησίες στη βορειοδυτική πόλη.

Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα για τους πιστούς: Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι ισπανικής καταγωγής - είναι μετανάστες από τη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένου περίπου του 80% του εκκλησιάσματος του Ολμπράιτ.

Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν τεράστια αύξηση στον πληθυσμό των μεταναστών και ειδικά του ευαγγελικού πληθυσμού της Ισπανίας τις τελευταίες δεκαετίες, που έχουν επιφέρει βαθιές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η θρησκευτική πίστη σε μια χώρα που παραδοσιακά κυριαρχεί η Καθολική Εκκλησία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ