ΚΟΣΜΟΣ

Στιγμιότυπα από την ιστορική καταδίκη Σύρου συνταγματάρχη για εγκλήματα του καθεστώτος Άσαντ

Στιγμιότυπα από την ιστορική καταδίκη Σύρου συνταγματάρχη για εγκλήματα του καθεστώτος Άσαντ
Την ετυμηγορία ανέμεναν να ακούσουν υπομονετικά όσοι υπέστησαν κακοποίηση ή έχασαν συγγενείς στα χέρια της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη μακροχρόνια σύγκρουση της Συρίας AP Photo

Ένας πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών Πληροφοριών της Συρίας καταδικάστηκε από γερμανικό δικαστήριο την Πέμπτη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. «Ιστορική» χαρακτήρισε την απόφαση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το Δικαστήριο του Κόμπλεντς, στη δυτική Γερμανία, έκρινε τον Σύρο Ανουάρ Ρασλάν, 58 ετών, ένοχο για τον θάνατο κρατουμένων και τα βασανιστήρια χιλιάδων ακόμη σε μυστικό κέντρο κράτησης της κυβέρνησης στη Δαμασκό, μεταξύ 2011 και 2012.

O Ρασλάν εκτιμάται ότι ενεπλάκη στον βασανισμό περίπου 4.000 ανθρώπων κατά τον εμφύλιο πόλεμο στο κέντρο κράτησης που αποκαλούνταν «Κόλαση επί Γης».

Ο Ανουάρ Ρασλάν είναι ο υψηλότερος αξιωματούχος της Συρίας που έχει καταδικαστεί μέχρι στιγμής για την κατηγορία. Την ετυμηγορία ανέμεναν να ακούσουν υπομονετικά όσοι υπέστησαν κακοποίηση ή έχασαν συγγενείς στα χέρια της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη μακροχρόνια σύγκρουση της Συρίας.

Στο πρώτο σκέλος αυτής της δίκης το δικαστήριο του Κόμπλεντς είχε καταδικάσει στις 24 Φεβρουαρίου του 2021 ένα κατώτερου βαθμού πρώην μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών σε τέσσερα χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση για «συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Σήμερα οι δικαστές έκριναν ένοχο τον Ρασλάν για τον φόνο 27 ανθρώπων.

«Αυτό είναι ένα ιστορικό άλμα προς τα εμπρός στην επιδίωξη της αλήθειας, της δικαιοσύνης και των αποζημιώσεων για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στη Συρία για περισσότερο από μια δεκαετία», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ σε ανακοίνωση.

Η ετυμηγορία αυτή «χρησιμεύει ως ισχυρό αποτρεπτικό μέσο και θα βοηθήσει στην αποτροπή μελλοντικών ωμοτήτων», πρόσθεσε.

«Αυτή η καταδίκη θα κάνει τις αρχές να καταλάβουν ότι όπου κι αν είστε και όποιος κι αν είναι ο βαθμός σας, τα καθήκοντά σας, εάν βασανίζετε ή διαπράττετε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να λογοδοτήσετε αργά ή γρήγορα, στη χώρα σας ή στο εξωτερικό», είπε η Μπατσελέτ.

«Η σημερινή ετυμηγορία θα πρέπει να χρησιμεύσει για να προωθηθούν περαιτέρω οι προσπάθειες ώστε να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν αποτρόπαια εγκλήματα που αποτελούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της βίαιης σύγκρουσης», η οποία ξεκληρίζει τη Συρία εδώ και 10 και πλέον χρόνια, υπογράμμισε η πρώην πρόεδρος της Χιλής.

Η Μπατσελέτ χαιρέτισε το γεγονός ότι η δίκη μπόρεσε να ρίξει φως στις «αποτρόπαιες, σκληρές και πραγματικά απάνθρωπες πράξεις βασανιστηρίων -συμπεριλαμβανομένης της απεχθούς σεξουαλικής βίας- που υπέστησαν αμέτρητοι Σύροι στις φυλακές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ