ΚΟΣΜΟΣ

Ασημένιο Ιωβηλαίο: 70 χρόνια στο θρόνο της Βρετανίας η βασίλισσα Ελισάβετ

Ασημένιο Ιωβηλαίο: 70 χρόνια στο θρόνο της Βρετανίας η βασίλισσα Ελισάβετ
Λαμπροί εορτασμοί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους για τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο AP Photo/Alberto Pezzali)

«Σας συστήνω την αγαπημένη μας κόρη. Δείξτε την πίστη και την αφοσίωση σας για το μεγάλο και μοναχικό ρόλο που έχει κληθεί να υπηρετήσει. Θα χρειαστεί τη προστασία και την αγάπη σας»... Με αυτά τα λόγια στις 17 Φεβρουαρίου του 1952 η Βασιλομήτωρ Ελισάβετ παρουσιάζει την κόρη της στον βρετανικό λαό. Δύο μέρες πριν η χώρα είχε κηδέψει το σύζυγο της βασιλιά Γεώργιο ΣΤ' που πέθανε από καρδιακή προσβολή στον ύπνο του, στις 6 Φεβρουαρίου.

Σήμερα, 6 Φεβρουαρίου 2022, συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από το θάνατο του, αλλά και από τότε που ανέλαβε τον θρόνο η πρωτότοκη κόρη του Ελισάβετ-Αλεξάνδρα -Μαρία, η Λίλιμπετ όπως χαϊδευτικά την αποκαλούσαν οι δικοί της άνθρωποι, κατά κόσμο βασίλισσα Ελισάβετ Β' του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2015 η Ελισάβετ ξεπέρασε τη βασίλισσα Βικτόρια ως η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας και σήμερα έσπασε ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ.

Είναι η πρώτη μονάρχης στο Ηνωμένο Βασίλειο που κλείνει 70 χρόνια στο θρόνο.

Προς τιμήν της έχει προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων για να εορταστεί το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της. Οι εορτασμοί ξεκίνησαν χθες, Σάββατο, και θα κορυφωθούν στις αρχές Ιουλίου.

Η βασίλισσα Ελισάβετ γιορτάζει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο χωρίς τον σύζυγο της, πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος έφυγε από την ζωή πέρυσι τον Απρίλιο. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι και την χρονιά του Χρυσού Ιωβηλαίου της, το 2002, είχαν φύγει από τη ζωή τον Φεβρουάριο η μονάκριβη αδερφή της Μαργαρίτα και τον Μάρτιο η μητέρα της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ