ΚΟΣΜΟΣ

«Πορεία Ενότητας για την Ουκρανία»: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Κιέβου

«Πορεία Ενότητας για την Ουκρανία»: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Κιέβου
Η ουκρανική κυβέρνηση συνέχισε να προτρέπει τους πολίτες της να παραμείνουν ψύχραιμοι ενώ εντείνεται η απειλή μιας ρωσικής εισβολής AP PHOTO

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα το απόγευμα του Σαββάτου σε μια «Πορεία Ενότητας για την Ουκρανία». Η ομάδα του CNNi στο Κίεβο ανέφερε ότι πολλοί από τους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν, κρατούσαν ουκρανικές σημαίες και πλακάτ με φιλοουκρανικά συνθήματα.

Περίπου 2.000 με 3.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία από το πάρκο Σεφτσένκο στην πλατεία Μαϊντάν, γνωστή και ως Πλατεία Ανεξαρτησίας, στο Κίεβο με στόχο να επιδείξουν «ενότητα απέναντι σε μια κοινή απειλή», σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Αρκετοί διαδηλωτές που συμμετείχαν στην ειρηνική πορεία μίλησαν στο CNNi για να εκφράσουν την υποστήριξή τους για μια δημοκρατική Ουκρανία, απαλλαγμένη από την επιρροή της Ρωσίας.

«Είμαστε μαζί, είμαστε δυνατοί. Και ανεξάρτητα από το πόσο τρελός είναι ο γείτονάς μας, θέλουμε να είμαστε μια ειρηνική δημοκρατική Ουκρανία», είπε η διαδηλώτρια Καρίνα Κραβτσένκο. «Δεν θέλουμε να είμαστε φίλοι, να είμαστε αδέρφια με αυτόν τον τρελό γείτονα. Θέλουμε απλώς να είμαστε μακριά από αυτή τη χώρα».

Ένας άλλος διαδηλωτής, είπε στο CNNi ότι «οι Ουκρανοί θα αντισταθούν στην πιθανή ρωσική επιθετικότητα. Δεν πρόκειται να μείνουμε απλώς ήρεμοι και σιωπηλοί ενώ η Ρωσία αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη χώρα μας».

Ανάμεσα στα πολλά πλακάτ υπήρχε ένα μεγάλο κόκκινο που έγραφε #PutinWarCriminal και #PutinMassMurderer.

Η ουκρανική κυβέρνηση συνέχισε να προτρέπει τους πολίτες της να παραμείνουν ψύχραιμοι ενώ εντείνεται η απειλή μιας ρωσικής εισβολής. Νωρίτερα το Σάββατο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι εξέφρασε κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τις υποδείξεις ότι η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει στρατιωτική δράση την επόμενη εβδομάδα και το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι είναι κρίσιμο για τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι, ενωμένοι και «να απέχουν από ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα και σπέρνουν τον πανικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ