ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες Αφγανοί διαδήλωσαν κατά της απόφασης των ΗΠΑ να κατάσχουν αφγανικούς πόρους

Χιλιάδες Αφγανοί διαδήλωσαν κατά της απόφασης των ΗΠΑ να κατάσχουν αφγανικούς πόρους
Οι Ταλιμπάν, που βρίσκονται στην εξουσία εδώ και έξι μήνες, απείλησαν τη Δευτέρα να «αναθεωρήσουν» την πολιτική τους απέναντι στις ΗΠΑ, αν η Ουάσινγκτον δεν αποδεσμεύσει τους αφγανικούς πόρους AP PHOTO

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα, Τρίτη, σε πολλές πόλεις του Αφγανιστάν για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να κατασχέσει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια πόρων της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, κυρίως για να δώσει αποζημιώσεις στα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι Ταλιμπάν, που βρίσκονται στην εξουσία εδώ και έξι μήνες, απείλησαν τη Δευτέρα να «αναθεωρήσουν» την πολιτική τους απέναντι στις ΗΠΑ, αν η Ουάσινγκτον δεν αποδεσμεύσει τους αφγανικούς πόρους.

«Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου δεν έχουν καμία σχέση με το Αφγανιστάν», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπός τους Ιναμουλάχ Σαμανγκανί.

Οι Ταλιμπάν, που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να έχουν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά την απόσυρση τον Αύγουστο των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, χαρακτήρισαν «κλοπή» αυτή την κατάσχεση των αφγανικών πόρων.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε την Παρασκευή διάταγμα που επιτρέπει την κατάσχεση 7 δισεκ. δολαρίων της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Τα μισά από αυτά τα χρήματα ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να δοθούν για να αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ τα υπόλοιπα προβλέπεται να δοθούν για ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, η οποία όμως θα καταβληθεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα χρήματα να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.

«Αν κάποιος αξίζει αποζημίωση, αυτοί θα έπρεπε να είναι οι Αφγανοί», δήλωσε ο Μιρ Αφγάν Σάφι, πρόεδρος της ένωσης ιδιοκτητών ανταλλακτηρίων του Αφγανιστάν που συμμετείχε στη διαδήλωση στην Καμπούλ.

«Οι δύο τους πύργοι (του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη) καταστράφηκαν (στις 11 Σεπτεμβρίου 2001), όμως όλες οι επαρχίες της χώρας μας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», πρόσθεσε.

«Θάνατος στην Αμερική» και «θάνατος στον Τζο Μπάιντεν», φώναζαν οι διαδηλωτές στην αφγανική πρωτεύουσα.

Την αντίδραση των Ταλιμπάν στην απόφαση του Μπάιντεν στηρίζουν ακόμη και οι Αφγανοί που είναι αντίθετοι στο καθεστώς τους, καθώς και αρκετοί μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων Αφγανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από το καθεστώς τους.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιηθήκαν σήμερα, ημέρα που οι Ταλιμπάν είχαν κηρύξει αργία με αφορμή την 33η επέτειο από την απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ