ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Αγώνας για να τερματιστούν οι διαδηλώσεις στους δρόμους

Καναδάς: Αγώνας για να τερματιστούν οι διαδηλώσεις στους δρόμους
Διαδηλωτές παραμένουν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας Οτάβα, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, υποστηρίζοντας ότι διώκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα (AP Photo/Robert Bumsted)

Η καναδική αστυνομία επιχειρεί για παραπάνω από τρεις εβδομάδες να αδειάσει τους δρόμους της πρωτεύουσας Οτάβα, από τους διαδηλωτές που παρέλυσαν την πόλη σταθμεύοντας τα οχήματά τους και διανυκτερεύοντας στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά των περιορισμών της πανδημίας.

Ήδη η αστυνομία προχώρησε σε 170 συλλήψεις και έχει ρυμουλκήσει 53 οχήματα από τότε που ξεκίνησαν οι προσπάθειες απομάκρυνσης των διαδηλωτών, δηλαδή από το πρωί της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου, αφού ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό επικαλέστηκε τον νόμο περί μέτρων έκτακτης ανάγκης προκειμένου να δώσει στις αρχές ευρύτερες εξουσίες για να τερματίσουν τις διαδηλώσεις.

Χθες Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να απομακρύνει τους σκληροπυρηνικούς διαδηλωτές που παρέμεναν στο κέντρο της πόλης, αδειάζοντας το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής μπροστά από το Κοινοβούλιο και δίπλα από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ωστόσο ακόμα παραμένουν κάποιοι θύλακες διαδηλωτών σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας αρνούμενοι να πειθαρχήσουν στα όργανα της τάξης καθώς υποστηρίζουν ότι διώκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες τους. Ορισμένοι εξ αυτών που συνελήφθησαν χθες φορούσαν στολές προστασίας και είχαν, μεταξύ άλλων, χειροβομβίδες καπνού στις τσάντες και τα οχήματά τους, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Η επιχείρηση αυτή συνεχίζει να προχωρά. Δεν έχει τελειώσει και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας», ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου, 19 Φεβρουαρίου, ο Στιβ Μπελ, που ασκεί προσωρινά χρέη αρχηγού αστυνομίας στην Οτάβα.

Οι διαδηλωτές αρχικά ζήταγαν την άρση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των οδηγών φορτηγών που περνούν τα σύνορα. Όμως η κινητοποίηση γρήγορα έλαβε τεράστιες διαστάσεις και μετατράπηκε σε ευρύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό. Οι διαδηλώσεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού από πλήθος ατόμων έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην υπάρχουσα κυβέρνηση που επιθυμεί διακαώς να λήξει άμεσα η κινητοποίηση και να ανήκει στο παρελθόν η είδηση καθώς έχει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και τα πυρά της αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ