ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία: Σειρήνες, εκρήξεις και τρόμος (pics&vids)

Η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία: Σειρήνες, εκρήξεις και τρόμος (pics&vids)
Σειρήνες αεράμυνας ακούγονταν από νωρίς το πρωί στην πρωτεύουσα Κίεβο και σε άλλες πόλεις, καθώς και εκρήξεις σε διάφορα σημεία AP PHOTO

Η Ρωσία εξαπέλυσε μια ευρεία επίθεση στην Ουκρανία την Πέμπτη, χτυπώντας πόλεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς.

Σειρήνες αεράμυνας ακούγονταν από νωρίς το πρωί στην πρωτεύουσα Κίεβο και σε άλλες πόλεις, καθώς και εκρήξεις σε διαφορετικά σημεία. Σκληρές μάχες εκτυλίσσονται σε πολλά σημεία της χώρας, με τους πολίτες να προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, την ώρα που άλλοι αναζητούν καταφύγια σε υπόγεια και σταθμούς για να προστατευθούν.

Την έναρξη «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» για την «αποστρατιωτικοποίηση και απο-ναζικοποίηση» της Ουκρανίας, είχε προαναγγείλει, στις 5 το πρωί ώρα Ελλάδας, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έσπευσε να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση πολέμου, ενώ σε νεότερο διάγγελμα δήλωσε ότι κάθε Ουκρανός πολίτης μπορεί να φέρει όπλο που θα του χορηγήσει η προεδρία.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις καταγγέλλουν μαζικό βομβαρδισμό των στρατιωτικών τους εγκαταστάσεων και διαβεβαιώνουν ότι ανθίστανται σθεναρά.

Η κλιμάκωση της κατάσταση προκάλεσε την αυστηρή καταδίκη της δύσης, η οποία εκφράζει την αποφασιστικότητά της για άμεση αντίδραση. Να σταματήσει αμέσως στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κάλεσαν τη Ρωσία, με ανακοίνωσή της, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η ειρήνη στην ήπειρό μας έχει γίνει θρύψαλα», κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί βία για να προσπαθήσει να ξαναγράψει την Ιστορία και να στερήσει από την Ουκρανία τον ελεύθερο και ανεξάρτητο δρόμο της», υπογράμμισε.

Παράλλη ανακοίνωσε ότι η Συμμαχία θα αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στην ανατολική της πτέρυγα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ