ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η φρίκη του πολέμου σε εικόνες - Από τα καταφύγια στα συντρίμμια και τα νοσοκομεία

Ουκρανία: Η φρίκη του πολέμου σε εικόνες - Από τα καταφύγια στα συντρίμμια και τα νοσοκομεία
Οι σταθμοί του μετρό γέμισαν με κόσμο από την πρώτη μέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία (AP Photo/Emilio Morenatti)

Κάποιοι Ουκρανοί εγκαταλείποντας τα σπίτια τους, πρόλαβαν και πήραν μαζί τους κουβέρτες και παπλώματα για να σκεπαστούν τη νύχτα, όπου κι αν τους έβρισκε αυτή. Κάτω από τα σκεπάσματα τα μικρά παιδιά ζεσταίνονται και προσεύχονται μαζί με τους γονείς τους για τη λήξη του πολέμου.

Οι σταθμοί του μετρό και τα υπόγεια των σπιτιών είναι το καταφύγιο για πολλές οικογένειες που τους επιτρέπει να είναι ασφαλείς και να ζουν με την ελπίδα ότι όλα σύντομα θα τελειώσουν και θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αν βεβαίως δεν έχουν γίνει κι αυτά συντρίμμια όπως πολλά άλλα κτήρια.

Οι εικόνες που καταγράφουν τη φρίκη του πολέμου είναι συγκλονιστικές. Μία νεαρή μητέρα κρατάει αγκαλιά το βρέφος της προσπαθώντας να το ηρεμήσει. Μικρά παιδιά κρύβονται κάτω από τα ίδια σκεπάσματα και έχουν την ίδια αγωνία με τους μεγάλους που φοβούνται για τη ζωή τους. Στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι τραγική. Είτε πρόκειται για νοσηλευόμενους που μέχρι πριν λίγα 24ωρα αγωνιούσαν μόνο για την ασθένειά τους, είτε πρόκειται για τραυματίες πολέμου.

Κάποιοι Ουκρανοί μην μπορώντας να πιστέψουν τι συμβαίνει στη χώρα τους, επέστρεψαν στο σημείο που κάποτε ήταν το σπίτι τους για να δουν τι έχει απομείνει από τη ρωσική επίθεση. Την ίδια ώρα οι αρχές ζητούν από τα γυναικόπαιδα να παραμείνουν σε ασφαλές μέρος αλλά οι άνδρες να βγουν να πολεμήσουν.

Έτσι και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε πάλι το Σάββατο τους Ουκρανούς να μην καταθέσουν τα όπλα και να υπερασπιστούν το Κίεβο, την πρωτεύουσα, όπου ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει τις δυνάμεις της Μόσχας, δύο ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Είμαι εδώ. Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα και θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας», είπε ο Ζελένσκι, σε βίντεο που αναρτήθηκε το πρωί στο Facebook, ενώ χθες μόλις 30 ώρες μετά τη ρωσική εισβολή διαμήνυε στον Πούτιν: «Ελάτε να διαπραγματευτούμε».

Στο σημερινό βίντεο έκανε λόγο για «ψευδείς πληροφορίες» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δήθεν ότι κάλεσε το στρατό της Ουκρανίας να παραδοθεί και κάλεσε τους πολίτες της χώρας να μην πιστεύουν σε όσα ακούγονται για κατάθεση των όπλων.

«Τα όπλα μας είναι η αλήθεια μας. Είναι η γη μας. Τα παιδιά μας. Θα υπερασπιστούμε όλα αυτά. Ζήτω η Ουκρανία», είπε απευθυνόμενος στους Ουκρανούς.

LIVEBLOG: Πόλεμος στην Ουκρανία: Οδομαχίες στο Κίεβο - Αρνείται ο Ζελένσκι ότι παραδίδεται

ΔΗΜΟΦΙΛΗ