ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η δραματική εκκένωση του Ιρπίν σε εικόνες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η δραματική εκκένωση του Ιρπίν σε εικόνες
Πολλοί από τους κατοίκους είναι ηλικιωμένοι και εξουθενωμένοι AP Photo/Vadim Ghirda

Το Ιρπίν είναι μια μικρή πόλη λίγο έξω από το Κίεβο. Επί επτά συνεχείς ημέρες, η πόλη βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς σφίγγει ο κλοιός για την ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι κάτοικοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη, αναζητώντας ασφάλεια. Πολλοί στριμώχτηκαν στα τρένα την Παρασκευή, ενώ η επιχείρηση συνεχίστηκε και το Σάββατο οδικώς.

Οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός είναι συγκλονιστικές, καθώς οι άμαχοι κρύβονται για ασφάλεια κάτω από μια γέφυρα του ομώνυμου ποταμού ή προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στα χαλάσματα προκειμένου να ξεφύγουν από τον εφιάλτη.

Πολλοί από τους κατοίκους είναι ηλικιωμένοι και εξουθενωμένοι, όπως περιγράφει η ανταποκρίτρια του CNNi Κλαρίσα Γουάρντ, σε ένα βίντεο που καταγράφει τις δραματικές στιγμές της εκκένωσης του Ιρπίν.

Η γέφυρα καταστράφηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις για να αποτρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα να κινηθούν προς στο κέντρο του Κιέβου, ανέφερε η ανταποκρίτρια του CNNi.

«Βλέπουμε πολλούς ανθρώπους που είναι ξεκάθαρα και εμφανώς ταραγμένοι, φοβισμένοι καθώς έχουν παγιδευτεί μεταξύ σφοδρών βομβαρδισμών για ημέρες και μόλις τώρα αρχίζουν να βγαίνουν έξω».

«Πολλοί άνθρωποι δεν εγκαταλείπουν ακόμη τα σπίτια τους. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να συλλάβουν την ιδέα ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη ζωή τους, τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους, τα κατοικίδια ζώα τους, όλα για όσα έχουν δουλέψει τόσο σκληρά. Χρειάζονται πολλά για να είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτοί οι άνθρωποι βομβαρδίζονται για επτά συνεχόμενες ημέρες και τώρα μόλις εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Και τα εγκαταλείπουν απρόθυμα, γνωρίζοντας ότι μπορεί να μην καταφέρουν να επιστρέψουν» μετέδωσε η Κλαρίσα Γουάρντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ