ΚΟΣΜΟΣ

Εικόνες απόγνωσης και θανάτου στο νοσοκομείο της Μαριούπολης (pics)

Εικόνες απόγνωσης και θανάτου στο νοσοκομείο της Μαριούπολης (pics)
Associated Press

Οι κάτοικοι της Μαριούπολης αναζητούν για ένα ακόμα βράδυ ασφάλεια στα καταφύγια, καθώς συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις για την κατάληψη του στρατηγικής σημασίας λιμανιού στη νοτιοανατολική Ουκρανία, με πληθυσμό περίπου 450.000 ανθρώπους.

Εν μέσω διακοπών σε ηλεκτροδότηση και ύδρευση καθώς και έλλειψης τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, το νοσοκομείο της Μαριούπολης προσπαθεί να αντεπεξέλθει στην περίθαλψη τραυματιών.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης ζήτησε να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος εν μέσω ενός συνεχιζόμενου αποκλεισμού και «ανελέητων επιθέσεων» από τα ρωσικά στρατεύματα προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι, όμως η έκκλησή του έπεσε στο κενό.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Σεργκέι Ορλόφ, δήλωσε στο BBC Radio 4 ότι η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε με τη Μόσχα, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την πόλη διήρκεσε «όχι περισσότερο από 30 λεπτά».

Μια πεντάωρη παύση υπό την επίβλεψη του Ερυθρού Σταυρού, είχε συμφωνηθεί για σήμερα, Σάββατο, ώστε να επιτραπεί σε 200.000 πολίτες στη Μαριούπολη και 15.000 στη Βολνοβάκα, μια μικρότερη πόλη στα βόρεια, να φύγουν.

Ωστόσο, ο Ορλόφ είπε ότι η Μαριούπολη βρισκόταν υπό «συνεχείς βομβαρδισμούς» και πως λίγο μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός σχολεία, νηπιαγωγεία και λεωφορεία που προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν για την εκκένωση αμάχων δέχθηκαν επίθεση.

Ο Ορλόφ κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για «γενοκτονία» και είπε ότι «φοβάται» να σκεφτεί τι θα συμβεί τώρα στους κατοίκους, καθώς η πόλη δεν έχει υποδομές ζωτικής σημασίας όπως νερό ή θέρμανση.

Ζήτησε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει τον νέο βομβαρδισμό, αλλά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι οι άμαχοι δεν είχαν χρησιμοποιήσει τις οδούς διαφυγής από τη Μαριούπολη και κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι εμπόδισαν τους ανθρώπους να φύγουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ