ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Τανκ στους δρόμους της Μαριούπολης - Κερδίζουν έδαφος οι ρωσικές δυνάμεις

Πόλεμος Ουκρανία: Τανκ στους δρόμους της Μαριούπολης - Κερδίζουν έδαφος οι ρωσικές δυνάμεις
Ο φακός του Associated Press καταγράφει τανκ που συμπαρασύρουν κατεστραμμένα και εγκαταλελειμμένα λεωφορεία στους δρόμους της πόλης AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ρωσικά τανκ με το γιγάντιο «Ζ» στο πλάι κινούνται σε κεντρικές οδούς, στα προάστια της Μαριούπολης. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγαλύτερο τμήμα στα ανατολικά της πόλης, όπου εκτυλίσσεται ανθρωπιστική τραγωδία και τα περιθώρια αντίστασης σταδιακά εκμηδενίζονται.

Ο φακός του Associated Press καταγράφει τανκ που συμπαρασύρουν κατεστραμμένα και εγκαταλελειμμένα λεωφορεία στους δρόμους της πόλης.

Δημοσιογράφος του Associated Press είδε τανκ να ανοίγουν πυρ κατά πολυκατοικίας εννέα ορόφων και ήταν μεταξύ των ατόμων μιας ομάδας ιατρών που δέχθηκαν πυρά ελεύθερων σκοπευτών την Παρασκευή σε μια πόλη που βρίσκεται πλήρως περικυκλωμένη από Ρώσους στρατιώτες.

Το βίντεο που τράβηξε δείχνει οβίδες να εκρήγνυνται καθώς χτυπούν την πολυκατοικία, πού είχε ήδη χτυπηθεί και σε προηγούμενη επίθεση, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά.

Σε άλλο σημείο, μια υγειονομικός χτυπήθηκε στο ισχίο από πυρά ελεύθερου σκοπευτή. Επέζησε, αλλά οι συνθήκες στο νοσοκομείο χειροτερεύουν ώρα με την ώρα. Τα παράθυρα τρίζουν από τον ήχο που κάνουν οι ερπύστριες και οι συνεχόμενες εκρήξεις και στους διαδρόμους έχουν βρει καταφύγιο άμαχοι που δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

Μία από αυτές είναι η Αναστασία Εράσοβα, που κλαίει τρέμοντας καθώς κρατά στην αγκαλιά το κοιμισμένο παιδί της. Το άλλο της παιδί σκοτώθηκε στη διάρκεια του βομβαρδισμού.

«Πήγαμε στο σπίτι του αδελφού μου, όλοι μαζί. Τα γυναικόπαιδα μπήκαν στο υπόγειο. Κάποιος όλμος χτύπησε το κτίριο. Ήμασταν παγιδευμένοι στο υπόγειο και δύο παιδιά σκοτώθηκαν. Κανείς δεν μπόρεσε να τα σώσει», λέει μέσα σε δάκρυα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στη Δύση, τόνισε: «Βομβαρδίζουν 24 ώρες το 24ωρο... εκτοξεύουν πυραύλους. [...] Είναι μίσος. Σκοτώνουν παιδιά. Καταστρέφουν τα μαιευτήρια. Καταστρέφουν νοσοκομεία, γιατί; Ώστε η Ουκρανία να μην έχει άλλα παιδιά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ