ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ό,τι απέμεινε από το «όνειρο» - Συντρίμμια το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο

Ουκρανία: Ό,τι απέμεινε από το «όνειρο» - Συντρίμμια το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο
Τα συντρίμμια του Antonov An-225 Mriya αποκαλύφθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το αεροδρόμιο Χοστομέλ έξω από το Κίεβο AP Photo / Vadim Ghirda

Την έκταση της καταστροφής που υπέστη ένα από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη στον κόσμο, το Antonov An-225 Mriya, αποκαλύπτουν εικόνες από το αεροδρόμιο του Χοστομέλ στην Ουκρανία.

Στις εικόνες φαίνεται η άτρακτος και ένας από τους κινητήρες του αεροσκάφους να είναι ολοσχερώς καμμένα, ενώ τα γιγάντια φτερά του είναι επίσης καταστρεμένα πεσμένα στο έδαφος, όπως και το τσαλακωμένο ρύγχος του που φέρει τις μπλε και κίτρινες ρίγες της σημαίας της Ουκρανίας.

Το μέγεθος της ζημιάς στο αεροσκάφος, που ονομάζεται «Mriya» ή «όνειρο» στα ουκρανικά, είδαν δημοσιογράφοι του CNNi μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων την περασμένη εβδομάδα από το αεροδρόμιο Γοστόμελ έξω από το Κίεβο, το οποίο ήταν μεταξύ των πρώτων στρατηγικών στόχων της εισβολής στο Ουκρανία.

Το αεροπλάνο που πλέον έχει μετατραπεί σε συντρίμμια, είναι κάτω από ένα υπόστεγο αεροσκαφών, όπου βρισκόταν για συντήρηση κατά τη στιγμή της ρωσικής εισβολής.

Το αεροδρόμιο είναι γεμάτο με κατεστραμμένα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, όπως φορτηγά, τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και χρησιμοποιημένα πυρομαχικά.

Η καταστροφή του AN-225 ήταν μια συμβολική απώλεια στην αρχή της σύγκρουσης.

Το αεροσκάφος, που αρχικά κατασκευάστηκε για να υποστηρίξει το σοβιετικό πρόγραμμα διαστημικών λεωφορείων της δεκαετίας του 1980, ήταν σύμβολο υπερηφάνειας για την Ουκρανία.

Η καταστροφή του αποτέλεσε ένα σοκ στον κόσμο της αεροπορίας, καθώς το αεροσκάφος είχε αναγνωριστεί ως ένα θαύμα της σύγχρονης εναέριας μηχανικής, προσελκύοντας τακτικά πλήθη τόσο στις αεροπορικές εκθέσεις όσο και στις καθημερινές αποστολές φορτίου σε όλο τον κόσμο.

Αμέσως μετά τις αναφορές για την καταστροφή του, οι ουκρανικές αρχές υποσχέθηκαν να ανακατασκευάσουν το αεροπλάνο, λέγοντας ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να καλύψει το κόστος των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανακατασκευή του.

«Η Ρωσία μπορεί να έχει καταστρέψει τη "Mriya" μας. Αλλά δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταστρέψουν το όνειρό μας για ένα ισχυρό, ελεύθερο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος. Θα επικρατήσουμε!» έγραψε τότε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.


Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τον έλεγχο του αεροδρομίου στα τέλη Φεβρουαρίου, ωστόσο, μετά από εβδομάδες έντονων μαχών, δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν την περασμένη Πέμπτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ξαφνικά εξαφανιστεί.

Έκτοτε, οι ουκρανικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου, θεωρώντας ότι είναι μια σημαντική νίκη επί των Ρώσων και το περασμένο Σαββατοκύριακο, δημοσιογράφοι του CNN πήγαν στο αεροδρόμιο συνοδευόμενοι από την Εθνική Αστυνομία της Ουκρανίας.

Δεν ήταν ξεκάθαρο τι προκάλεσε την καταστροφή του αεροπλάνου - εάν επρόκειτο για μια πράξη εσκεμμένης δολιοφθοράς ή παράπλευρες απώλειες από τη στρατιωτική επίθεση για τον έλεγχο του αεροδρομίου.

Όμως, παρά την κατάσταση του AN-255, πολλοί στρατιώτες τραβούσαν φωτογραφίες του αεροσκάφους, καθώς το Mriya παραμένει ένα σύμβολο για τους Ουκρανούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ