ΚΟΣΜΟΣ

Κυριακή των Βαΐων στην Ουκρανία: Προσευχή για την ειρήνη

Κυριακή των Βαΐων στην Ουκρανία: Προσευχή για την ειρήνη
Πιστοί συγκεντρώθηκαν στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Κραματόρσκ AP Photo/Petros Giannakouris

Κυριακή των Βαΐων για την πλειοψηφία των Ουκρανών που είναι ορθόδοξοι Χριστιανοί, ή Πάσχα για τους καθολικούς εξ αυτών. Ωστόσο, η Ανάσταση θα αργήσει σε αυτή τη χώρα που βρίσκεται σχεδόν δύο μήνες στη δίνη ενός από τους πιο καταστροφικούς πολέμους των τελευταίων ετών και της πιο μαύρης σελίδας στην ιστορία της Ευρώπης από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρά τους βομβαρδισμούς, οι πιστοί συγκεντρώθηκαν στις εκκλησίες για να βρουν ανακούφιση εν μέσω της τραγωδίας και να προσευχηθούν για την ειρήνη.

Η (Ορθόδοξη) Ρωσία εντείνει τις επιδρομές τις τελευταίες ημέρες, ειδικά στα ανατολικά της χώρας.

Από τα σημεία που αποχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα προκειμένου να αναδιαταχθούν με στόχο το Ντονμπάς, εικόνες διάσπαρτων σορών αμάχων βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας.

Στις περιοχές αυτές -και όχι μόνο- οι ημέρες αυτές είναι αφιερωμένες σε κηδείες και δάκρυα για εκείνους που χάθηκαν.

Μετά την λειτουργία του Καθολικού Πάσχα, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε να σταματήσουν οι επιδείξεις δύναμης και «να μην συνηθίσουμε στον πόλεμο, να κάνουμε έκκληση όλοι, με δυνατή φωνή, για ειρήνη, από τα μπαλκόνια και από τους δρόμους».

Ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε στα ορφανά παιδιά, τα ισοπεδωμένα σπίτια, τους ηλικιωμένους που επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Χαράκτηκε στην μνήμη μου το βλέμμα των παιδιών που έχουν χάσει τους γονείς τους, και προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους τον πόλεμο», είπε ο Αργεντινός πάπας.

«Η ειρήνη είναι δυνατή, είναι χρέος μας, αποτελεί ευθύνη όλων μας», είπε στους πιστούς ο Άγιος Πατέρας των Καθολικών, δίνοντας την παραδοσιακή ευχή του urbi et orbi, στην πόλη και την οικουμένη, από το μπαλκόνι προς την πλατεία του Αγίου Πέτρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ