ΚΟΣΜΟΣ

Πλατινένιο Ιωβηλαίο: Καρέ καρέ οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια βασιλείας της Ελισάβετ

Πλατινένιο Ιωβηλαίο: Καρέ καρέ οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια βασιλείας της Ελισάβετ
Η βασίλισσα, φορώντας ένα ανοιχτό μπλε φόρεμα που σχεδίασε η Angela Kelly, βγήκε στο μπαλκόνι με πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας. Την παράσταση έκλεψε, πάντως, ο δισέγγονος της, πρίγκιπας Λούις AP PHOTO

Η Μεγάλη Βρετανία τιμά τη βασίλισσα Ελισάβετ για τα τα εβδομήντα της χρόνια στο θρόνο, το Πλατινένιο Ιωβηλαίο. Οι εορτασμοί ξεκίνησαν σήμερα, Πέμπτη και θα διαρκέσουν όλο το σαββατοκύριακο. Η Ελισσάβετ βγήκε χαρούμενη στο μπαλκόνι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, προκαλώντας τις ξέφρενες επευφημίες των δεκάδων χιλιάδων από το συγκεντρωμένο πλήθος που ήρθαν να την δουν.

Η βασίλισσα, φορώντας ένα ανοιχτό μπλε φόρεμα που σχεδίασε η Angela Kelly, βγήκε στο μπαλκόνι με δεκάδες μέλη της βασιλικής οικογένειας, χωρίς ωστόσο τον πρίγκιπα Χάρι και τη σύζυγό του Μέγκαν, οι οποίοι παραιτήθηκαν από τα βασιλικά τους καθήκοντα πριν από δύο χρόνια.

Ευδιάθετη, η βασίλισσα μιλούσε με τον δισέγγονο της, πρίγκιπα Λούις, 4 ετών, ο οποίος κατά καιρούς κάλυπτε τα αυτιά του καθώς 70 στρατιωτικά αεροσκάφη παλιά και καινούργια πετούσαν χαμηλά πάνω από το παλάτι για να χαιρετίσουν τη βασίλισσα. Η επίδειξη διάρκειας έξι λεπτών περιελάμβανε έναν σχηματισμό μαχητικών αεροσκαφών Typhoon που πετούσαν με τη μορφή του αριθμού 70.

Οι θαυμαστές της φορούσαν σημαίες Union Jack, καπέλα για πάρτι ή πλαστικές τιάρες. Κάποιοι είχαν κατασκηνώσει τη νύχτα με την ελπίδα να πάρουν μια γεύση από την 96χρονη βασίλισσα, της οποίας οι εμφανίσεις γίνονται σπάνιες, και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Trooping the Color, μια στρατιωτική παρέλαση που σηματοδοτεί τα επίσημα γενέθλια κάθε μονάρχη από το 1760.

Ήταν μια έκρηξη χαράς σε μια από τις πρώτες μεγάλες συγκεντρώσεις από τότε που ξεκίνησε η πανδημία COVID-19 πριν από περισσότερο από δύο χρόνια.

Πλήθος εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί καθόλο το τετραήμερο όπως μια συναυλία στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ το Σάββατο και μια παράσταση που διοργανώνεται από χιλιάδες ερμηνευτές από σχολεία και κοινοτικές ομάδες σε όλη τη χώρα την Κυριακή. Χιλιάδες πάρτι στο δρόμο έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα, επαναλαμβάνοντας μια παράδοση που ξεκίνησε με τη στέψη της βασίλισσας το 1953.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ