ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Μάχη με τις φλόγες για να μην φτάσουν στο Γιοσέμιτι δίνουν οι πυροσβέστες

Καλιφόρνια: Μάχη με τις φλόγες για να μην φτάσουν στο Γιοσέμιτι δίνουν οι πυροσβέστες
Περισσότεροι από 2.500 πυροσβέστες με τη συνδρομή αεροσκαφών δίνουν μάχη με τις φλόγες AP Photo

Τιτάνια μάχη δίνουν οι πυροσβέστες με την τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει δάσος στην Καλιφόρνια κοντά στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι των Ηνωμένων Πολιτειών. Μαύρος καπνός εξαπλώνεται για εκατοντάδες χιλιόμετρα τριγύρω.

Χιλιάδες κάτοικοι ορεινών κοινοτήτων αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την περιοχή, ενώ ορισμένοι αψήφησαν τις εντολές και έμειναν πίσω. Οι πυροσβέστες σημείωσαν μικρή πρόοδο στην κατάσβεση της πυρκαγιάς σήμερα.

Περισσότεροι από 2.500 πυροσβέστες με τη συνδρομή αεροσκαφών δίνουν μάχη με τη φωτιά που ξέσπασε την Παρασκευή νοτιοδυτικά του πάρκου κοντά στην πόλη Μιντπάινς στην κομητεία Μαριπόζα. Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν ως εκρηκτική τη φωτιά το Σάββατο, καθώς οι φλόγες διέτρεξαν την ξηρή βλάστηση που προκλήθηκε από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών.

Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, η φλόγα είχε καταβροχθίσει περισσότερα από 67 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής γης. Τα αίτια της πυρκαγιάς είναι υπό διερεύνηση.

Τα βυτιοφόρα αεροσκάφη έριξαν επιβραδυντικό υγρό στις φλόγες ύψους 15 μέτρων που έτρεχαν κατά μήκος της κορυφογραμμής ανατολικά της μικροσκοπικής κοινότητας του Τζέρσεϊντεϊλ. Το προσωπικό αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες που περιλαμβάνουν απότομο έδαφος, υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία.

Οι φλόγες κατέστρεψαν τουλάχιστον 10 σπίτια και επιχειρήσεις και προκάλεσαν ζημιές σε άλλες πέντε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ