ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Παρέλαση κατεστραμμένων ρωσικών αρμάτων στην κεντρική πλατεία του Κιέβου (pics)

Ουκρανία: Παρέλαση κατεστραμμένων ρωσικών αρμάτων στην κεντρική πλατεία του Κιέβου (pics)
Η Ημέρα Ανεξαρτησίας εορτάζεται την ώρα που συμπληρώνονται έξι μήνες πολέμου AP Photo

Υπό το φόβο ρωσικών βομβαρδισμών, η Ουκρανία γιορτάζει την Ημέρα Ανεξαρτησίας. Στην κεντρική πλατεία του Κιέβου πραγματοποιήθηκε μια διαφορετική παρέλαση από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια: Κατεστραμμένα ρωσικά άρματα μάχης εκτίθενται σε μια επιχείρηση ανύψωσης του ηθικού.

Η Ημέρα Ανεξαρτησίας εορτάζεται την ώρα που συμπληρώνονται έξι μήνες πολέμου και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα βάναυσες οι ρωσικές επιθέσεις σήμερα.

Η Ημέρα Ανεξαρτησίας τιμά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας το 1991 από τη Σοβιετική Ένωση -και εν μέσω της ρωσικής εισβολής- θεωρήθηκε πολύ επικίνδυνο να επιτραπούν μαζικοί δημόσιοι εορτασμοί για την Ημέρα Ανεξαρτησίας.

Οι κάτοικοι του Κιέβου ξύπνησαν σήμερα από τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής, αλλά δεν υπήρξαν άμεσες επιθέσεις.

Οι αρχές του Κιέβου απαγόρευσαν τις μεγάλες συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα μέχρι την Πέμπτη.

«Οι ρωσικές προκλήσεις και τα βάναυσα χτυπήματα είναι μια πιθανότητα» τόνισε ο Ζελένσκι. «Παρακαλούμε να ακολουθείτε αυστηρά τους κανόνες ασφαλείας. Παρακαλούμε τηρήστε την απαγόρευση κυκλοφορίας. Προσοχή στις σειρήνες. Προσοχή στις επίσημες ανακοινώσεις. Και να θυμάστε: Πρέπει όλοι μαζί να πετύχουμε τη νίκη».

Πέρυσι, πλήθος κόσμου βρέθηκε στο Κίεβο για να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση για τα 30 χρόνια της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Φέτος, μόνο ένας μικρός αριθμός κατοίκων συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία, όπου εκτέθηκαν τα κατεστραμμένα ρωσικά άρματα μάχης και πυροβολικού.

Παρά ταύτα, παντού κυματίζει η μπλε-κίτρινη σημαία της Ουκρανίας, ώστε να υπενθυμίζει σε φίλους και εχθρούς ότι αυτή η χώρα είναι ανεξάρτητη, μάχεται για την επιβίωσή της και τα δημοκρατικά ιδεώδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ