ΚΟΣΜΟΣ

13 σκληρές εικόνες από την τραγωδία της Χιροσίμα μετά τη βόμβα

13 σκληρές εικόνες από την τραγωδία της Χιροσίμα μετά τη βόμβα

Καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Ιαπωνία και το Βιετνάμ, λίγο πριν γίνει ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί τη Χιροσίμα, το πρακτορείο Reuters φέρνει στη δημοσιότητα συγκλονιστικά καρέ από την ανείπωτη τραγωδία στην πόλη της Άπω Ανατολής.

Ήταν 6 Αυγούστου του 1945 όταν το αμερικανικό βομβαρδιστικό Enola Gay έκανε την πρώτη ρίψη ατομικής βόμβας στην ιστορία της ανθρωπότητας. Κόστος ζωής χιλιάδες άνθρωποι που πέθαναν ακαριαία και περισσότεροι από 60.000 που υπέκυψαν αργότερα, μετά την έκθεση τους στη ραδιενέργεια.

Η επίσκεψη στην Ιαπωνία και στη Χιροσίμα στο πλαίσιο του 10ου ταξιδιού του στην Ασία, από τις 21 έως τις 28 Μαΐου δεν είναι μια υπόθεση συγγνώμης. Ο στόχος της επίσκεψης δεν είναι να επανεξεταστεί η απόφαση που ελήφθη πριν από σχεδόν 70 χρόνια, σημειώνεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Ομπάμα "θα επισημάνει τη συνεχιζόμενη προσήλωσή του στην επιδίωξη της ειρήνης και της ασφάλειας σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα" προσθέτει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που τιμήθηκε το 2009 με τον Νόμπελ Ειρήνης εν μέρει για τη δέσμευσή του για τη μη διάδοση των πυρηνικών, θα επισκεφθεί στις 27 Μαΐου την πόλη, συνοδευόμενος από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. Οι ρίψεις ατομικών βομβών στη Χιροσίμα (140.000 νεκροί) και στο Ναγκασάκι (74.000 νεκροί) τρεις ημέρες αργότερα επέσπευσαν την παράδοση της Ιαπωνίας στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 15 Αυγούστου 1945.

Ο Ομπάμα θα επισκεφθεί το Πάρκο Μνήμης και Ειρήνης, έναν χώρο που υπενθυμίζει τον πυρηνικό όλεθρο που ξέσπασε στη Γη στις 8.15 το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ