ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Λασπώδεις κατολισθήσεις και πλημμύρες - Στους 14 ανέρχονται οι νεκροί

Καλιφόρνια: Λασπώδεις κατολισθήσεις και πλημμύρες - Στους 14 ανέρχονται οι νεκροί
Η μεγαλύτερη απειλή για νέες πλημμύρες την Τρίτη εμφανίζεται στα βουνά ανατολικά του Λος Άντζελες AP Photo/Jeff Chiu

Μια ακόμη σχυρή καταιγίδα έπληξε τη Νότια Καλιφόρνια προκαλώντας χιλιάδες εκκενώσεις σπιτιών στα βόρεια της πολιτείας, δεκάδες διασώσεις εν μέσω πλημμύρας, εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και υποδομές και αυξάνωντας τον αριθμό των νεκρών στους 14.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι στις δυτικές πολιτείες Λος Άντζελες, Σαν Λουίς Ομπίσπο, Σάντα Μπάρμπαρα και Βεντούρα είχαν τεθεί σε επιφυλακή το πρωί της Τρίτης (10/1), σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNNi.

Περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Καλιφόρνια, ποσοστό 10% του Αμερικανικού πληθυσμού - βρίσκονται υπό παρακολούθηση καθώς ο κίνδυνος κατολισθήσεων λάσπης φαίνεται πως μετατοπίζεται στις περιοχές του Λος Άντζελες και του Σαν Ντιέγκο.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Οι καταιγίδες της Τρίτης (10/1) αποτελούν την πιο πρόσφατη έκφραση των δυσμενών καιρικών συνθηκών που πλήττουν τη Δυτική Ακτή τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι καταιγίδες έχουν οδηγήσει έως τώρα σε επικίνδυνες πλημμύρες και κατολισθήσεις λάσπης με μεγάλο μέρος της Καλιφόρνια να φτάνει σε ποσοστό 400% έως 600% πάνω από το μέσο όρο βροχοπτώσεων που φυσιολογικά σημειώνεται αντίστοιχες περιόδους.

Η μεγαλύτερη απειλή για νέες πλημμύρες την Τρίτη εμφανίζεται στα βουνά ανατολικά του Λος Άντζελες, ενώ γίνονται εκτιμήσεις ότι πρόκειται η βροχή να φτάσει σε ύψος 10 εκατοστών.

Καταρρακτώδεις βροχές και ανεμοθύελλες

Εβδομάδα «ανελέητης παρέλασης κυκλώνων» αναμένεται στην Καλιφόρνια σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, με την κακοκαιρία στις ΗΠΑ να έχει μέχρις στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους.

Αυτός ο νέος γύρος κακοκαιρίας αναμένεται να φέρει βροχοπτώσεις ξεχειλίζοντας τα ήδη πλημμυρισμένα ποτάμια, καταστροφικοί άνεμοι αναμένεται να ξεριζώσουν δέντρα και γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ εκτιμάται πως θα υπάρξουν σφοδρές χιονοπτώσεις στα βoρειoανατολική της πολιτείας.

Η Αμερικανική Εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι η ισχυρότερη και πιο εκτεταμένη βροχόπτωση πιθανότατα θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες της Τρίτης (10/1), ενώ το απόγευμα εξέδωσε προειδοποίηση για πλημμύρες σε περιοχές γύρω από το Λος Άντζελες, συμπεριλαμβανομένης της Όραντζ Κάουντι και των βουνών Σαν Μπερναρντίνο.

Η κοιλάδα του Σακραμέντο εκτιμάται επίσης ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με πλημμύρες, ενώ τα σχολεία στις γύρω περιοχές του Σακραμέντο ακύρωσαν τα μαθήματα εν αναμονή της καταιγίδας και εν μέσω εκτεταμένων διακοπών ρεύματος.

Οι καταιγίδες που έχουν κατακλύσει την πολιτεία έχουν καταστρέψει σπίτια κι επιχειρήσεις, ενώ μεταξύ των θυμάτων βρέθηκε κι ένα νήπιο που πέθανε όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω στο τροχόσπιτο που διέμενε στη βόρεια Καλιφόρνια. Επιπλέον, νεκρή βρέθηκε το Σάββατο (7/1) μια γυναίκα που ζούσε σε έναν καταυλισμό αστέγων κατά μήκος του ποταμού Σακραμέντο όταν ένα κλαδί δέντρου έπεσε στη σκηνή της.

Σημειώνεται ότι, μεγάλο μέρος της περιοχής που επλήγη από έντονες βροχοπτώσεις, προηγουμένως είχε υποστεί ακραίες συνθήκες ξηρασίας. Σε σημείο δε, τέτοιο ώστε η Καλιφόρνια εξέδωσε ανώτατα όρια της ποσότητας νερού που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν οι κάτοικοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ