ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο θρυλικός σκιτσογράφος του περιοδικού MAD, Αλ Τζάφφι

Πέθανε ο θρυλικός σκιτσογράφος του περιοδικού MAD, Αλ Τζάφφι
Ο σκιτσογράφος, Άλ Τζάφφι AP Photo/Stephen Morton

Πέθανε σε ηλικία 102 ετών ο βραβευμένος Αμερικανός σκιτσογράφος Αλ Τζάφφι, γνωστός για τη δουλειά του στο σατιρικό περιοδικό Mad, σύμφωνα με το BBC.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δήλωση της εγγονής του στο περιοδικό New York Times, πέθανε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν τη Δευτέρα (10/4) από ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων.

Ο Τζάφφι, ο οποίος σκιτσογραφούσε μέχρι και τρία χρόνια πριν, κατάφερε να καταγράψει παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για την 77χρονη καριέρα του.

Το περιοδικό Mad απευθυνόταν σε παιδιά και εφήβους, με τον Τζάφφι να φημίζεται για τα διπλώματα του στο εσωτερικό οπισθόφυλλο.

Εξώφυλλα του Mad Magazine, σχεδιασμένα από τον Αλ ΤζάφφιMad Magazine

Ο Αμπραάμ Τάφφι γεννήθηκε το 1921 στην Ατλάντα και άρχισε να ασχολείται με τα κόμικ όταν αποφοίτησε από το λύκειο.

Σε ηλικία μόλις 20 ετών πούλησε μια παρωδία του Superman, με τίτλο Inferior Man, στον θρύλο των κόμικ Will Eisner και ένα χρόνο αργότερα άρχισε να δουλεύει για τον μελλοντικό τιτάνα της Marvel, Σταν Λι.

Άρχισε να χρησιμοποιεί το όνομα Αλ κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου να προστατευτεί από τον αντισημιτισμό.

Εξώφυλλα του περιοδικού MAD, σχεδιασμένα από τον Αλ ΤζάφφιMAD Magazine

Το περιοδικό MAD αποχαιρετά τον πολύτιμο συνεργάτη του

Με ανακοίνωσή του, το περιοδικό MAD αποχαιρετά τον σκιτσογράφο λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η DC και το MAD Magazine θρηνούν για την απώλεια του ασύγκριτου Al Jaffee, δημιουργού του MAD Fold-In, «Snappy Answers to Stupid Questions» και πολλών άλλων χαρακτηριστικών του MAD στο πέρας ολόκληρων δεκαετιών».

Παράλληλα, εγκωμιάζει την ταπεινότητα και την οξυδερκή του σκέψη στη δημιουργική του πορεία, πως «η παρουσία του Αλ, ενός ταπεινού και ευγενικού δημιουργού, ο οξυδερκής κοινωνικός σχολιασμός του και το αστείρευτο χιούμορ του διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του περιοδικού».

Μάλιστα, η Suzy Hutchinson, Art Director του περιοδικού δήλωσε πως «ο Αλ ενσάρκωσε το αληθινό πνεύμα του MAD και ενέπνευσε τόσους πολλούς κωμικούς, σκιτσογράφους και δημιουργούς να βρουν έμπνευση στη δουλειά του για τις επόμενες γενιές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ