ΚΟΣΜΟΣ

Μία μοναδική σήραγγα που περιβάλλει επτά βουνά δημιούργησαν οι Νορβηγοί

Μία μοναδική σήραγγα που περιβάλλει επτά βουνά δημιούργησαν οι Νορβηγοί
Το τούνελ Fyllingsdalstunnelen στη Νορβηγία CNNi / Iver Daaland Åse/ Bybanen Utby

Ένας μοναδικός τρόπος εξερεύνησης των επτά βουνών που περιβάλλουν τη γραφική πόλη του Μπέργκεν δημιουργήθηκε στη δυτική ακτή της Νορβηγίας που είναι γεμάτη από φιόρδ

Μια σήραγγα ποδηλασίας και πεζών μήκους τριών χιλιομέτρων (1,8 μιλίων) έχει κατασκευαστεί στη βάση του βουνού Løvstakken, με τους δημιουργούς της να λένε ότι είναι η μεγαλύτερη στο είδος της σήραγγα που έχει κατασκευαστεί ειδικά για αυτό το σκοπό.

Το τούνελ «Fyllingsdalstunnelen», όπως είναι γνωστό, εκγαινιάστηκε το Σάββατο 15 Απριλίου με μια οικογενειακή ημέρα αθλητικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το CNNi.

Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019 και διήρκεσε τέσσερα χρόνια. Το κόστος, δε, αυτού του έργου, το οποίο ανέλαβε το νορβηγικό κράτος, κόστισε σχεδόν 29 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 26 εκατ. ευρώ).

Χρειάζονται λίγο λιγότερο από 10 λεπτά για να διασχίσει κανείς το τούνελ με το ποδήλατο και περίπου 40 λεπτά αν περπατήσει.

Θα περίμενε κανείς πως η διαδρομή αυτή να είναι μονότονη και ίσως κλειστοφοβική, ωστόσο, η ποικιλία των καλλιτεχνικών έργων που κοσμούν τη σήραγγα, τα διαφορετικά χρώματα και ο φωτισμός, δημιουργούν μια ευχάριστη εμπειρία στους διαβάτες της, ενώ παράλληλα προσφέρουν μια αίσθηση κατεύθυνσης.

Στο κεντρικό σημείο βρίσκεται μια εγκατάσταση «ηλιακού ρολογιού» ​​– όπου ο ήλιος σίγουρα δεν θα λάμψει ποτέ – που δείχνει την ώρα της ημέρας, βοηθώντας και πάλι στον προσανατολισμό των επισκεπτών και των επισκεπτριών της.

Η σήραγγα διαθέτει ελαφρές καμπυλότητες μόνο στην είσοδο και την έξοδό της.

Να σημειωθεί, δε, ότι, υπάρχουν δύο λωρίδες στη σήραγγα: μια λωρίδα ποδηλάτων πλάτους 3,5 μέτρων και μια λωρίδα πλάτους 2,5 μέτρων για περιπατητές και δρομείς.

«Έχουμε στρώσει ένα μπλε δάπεδο από καουτσούκ σε όλο το τούνελ, παρόμοιο με μια αθλητική πίστα» αναφέρει η εκπρόσωπος της σιδηροδρομικής εταιρείας Bybanen Utbygging, Καμίλα Εϊναρσεν Χέγκερνες, στο CNNi, ενώ προσθέτει πως «αυτό το κάνει πιο ευχάριστο στη χρήση από ό,τι αν περπατούσε κανείς στην άσφαλτο».

«Η σήραγγα είναι 100% τελευταίας τεχνολογίας», δήλωσε, χαρακτηριστικά η Εϊναρσεν Χέγκερνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ