ΚΟΣΜΟΣ

Βραβεία WAF 2023: Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα νέα κτήρια στον κόσμο

Βραβεία WAF 2023: Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα νέα κτήρια στον κόσμο
Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο KPMB Architects, το Κέντρο Πληροφορικής και Επιστημών Δεδομένων του Πανεπιστημίου της Βοστώνης είναι υποψήφιο για «Παγκόσμιο Κτήριο της Χρονιάς» 2023 World Architecture Festival

Ένα γαλήνιο τζαμί στο Ντουμπάι, ένας ουρανοξύστης στη Σιγκαπούρη που ξεχειλίζει από δέντρα και ένα κέντρο αναπαραγωγής πάντα στην Τσενγκντού της Κίνας, είναι τρία από τα καλύτερα νέα κτήρια στον κόσμο.

Οι εντυπωσιακές κατασκευές συγκαταλέγονται μεταξύ των σχεδόν 250 ολοκληρωμένων έργων που προκρίθηκαν στα φετινά βραβεία του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής (WAF), τα οποία θα κορυφωθούν με την ανάδειξη ενός από αυτά ως «Παγκόσμιο Κτήριο της Χρονιάς» τον Δεκέμβριο.

Τα κτήρια θα κριθούν από μια 140μελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, χωρισμένα σε 18 κατηγορίες που καλύπτουν την οικιστική, εμπορική και πολιτιστική αρχιτεκτονική. Οι νικητές των κατηγοριών θα διαγωνιστούν στη συνέχεια για το μεγάλο βραβείο, ενώ άλλα βραβεία θα κερδίσουν τα καλύτερα στην αρχιτεκτονική τοπίου, τα προτεινόμενα μελλοντικά έργα και τον εσωτερικό σχεδιασμό.

Το περσινό μεγάλο βραβείο πήρε ο Quay Quarter Tower της Αυστραλίας, ένα κτίριο γραφείων που ονομάστηκε ο πρώτος «ανακυκλωμένος» ουρανοξύστης στον κόσμο, αφού η δανέζικη εταιρεία 3XN ενσωμάτωσε περισσότερα από τα δύο τρίτα μιας υπάρχουσας κατασκευής της δεκαετίας του 1970 στο νέο κτήριο. Άλλοι πρόσφατοι νικητές ήταν μια δημόσια βιβλιοθήκη στην Ολλανδία και ένας δανέζικος σταθμός παραγωγής ενέργειας από απόβλητα που λειτουργεί ταυτόχρονα και ως τεχνητή πίστα για σκι και snowboard.

Με πληροφορίες από: WAF Awards 2023: World’s best new buildings unveiled by Oscar Holland, CNN

Δείτε στη συνέχεια μερικά από τα καλύτερα νέα κτήρια στον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ