ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Μια ζωή στα συντρίμμια

Λωρίδα της Γάζας: Μια ζωή στα συντρίμμια
Παλαιστίνιοι στα συντρίμμια της Λωρίδας της Γάζας ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA/MOHAMMED SABER

Συντρίμμια έχει γίνει μεγάλο μέρος στη Λωρίδα της Γάζας από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ, που ήρθαν ως αντίποινα στην επίθεση της Χαμάς το Σάββατο (7/1), εκτοπίζοντας έτσι εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους.

Οι μαζικοί εκτοπισμοί συνεχίζονται σε όλη τη Γάζα. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που δημοσίευσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, την Πέμπτη (12/10) περισσότεροι από 338.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Περισσότεροι από 218.000 εκτοπισμένοι έχουν καταφύγει στα σχολεία της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA). Τα σπίτια τους έχουν γίνει σκόνη.

Στο νότο, όπου δόθηκε «τελεσίγραφο» να εκκενώσουν οι Παλαιστίνιοι εντός 24 ωρών, η κατάσταση δεν διαφέρει πολύ από ό,τι Γάζα.

Τα σχολεία που διευθύνονται από τον ΟΗΕ είναι ήδη γεμάτα καθώς χιλιάδες έχουν καταφύγει εκεί. Μέσα σε μια τάξη μένουν μέχρι και 60 άτομα.

«Έτσι, δεν υπάρχουν καταφύγια στα νότια της Γάζας, ούτε μεταφορικά μέσα για να φτάσει κανείς εκεί» δηλώνει η Σαφάτ αλ- Καλούτ στο al jazeera.

Την ίδια ώρα, η Λωρίδα της Γάζας έχει διακοπεί από την πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρισμό και ενέργεια από το Ισραήλ και τα τρόφιμα λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ