ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί το ραδιόφωνο είναι μία από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες εφευρέσεις

Γιατί το ραδιόφωνο είναι μία από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες εφευρέσεις
CNNi

Λίγες εφευρέσεις που έχουν γίνει στην ιστορία του κόσμου είναι τόσο σημαντικές όσο το ραδιόφωνο. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει λιγότερο δημοφιλές από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ραδιόφωνο ήταν το πρώτο ηλεκτρονικό gadget που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων.

Στο ραδιόφωνο ο κόσμος για πρώτη φορά άκουσε ότι η Βρετανία κηρύσσει πόλεμο στη Γερμανία, μέσω του ραδιοφώνου ο Orson Welles, κατά λάθος, έκανε τους ακροατές να πιστέψουν ότι η γη δέχθηκε επίθεση από εξωγήινους, οι νέοι άκουσαν για πρώτη φορά τον Billy Haley.

Δεν πρόκειται όμως μόνο για ένα ακουστικό μέσο. Όπως όλα τα σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα, έτσι και ο σχεδιασμός του ανά δεκαετίες, έχει παίξει ουσιαστικό ρόλο για την εξέλιξή του.

Η εικόνα του 20ου αιώνα

Βλέποντας τη μεταβαλλόμενη μορφή του ραδιοφώνου ανά τα χρόνια μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για τον μοντέρνο σχεδιασμό του τον 20ο αιώνα:

Από τα μεγάλα «κιβώτια» των πρώτων χρόνων, μέχρι τα μοντέλα Kitsch Bush φθάνουμε στη σύγχρονη μορφή του που μοιάζει με έναν υπολογιστή ή ένα κινητό τηλέφωνο.

Η Νέα Υόρκη γιορτάζει το design του ραδιοφώνου μέσω μίας έκθεσης που διοργανώνεται στο μουσείο Cooper Hewitt. Με τίτλο «Ο κόσμος του ραδιοφώνου» η έκθεση παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία και το design επηρέασε το ραδιόφωνο και τονίζει τη σημασία του στη ζωή των ανθρώπων.

«Το ραδιόφωνο έγινε ένας τρόπο διερεύνησης του εσωτερικού μας κόσμου. Μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με όλο τον κόσμο μέσω μίας ψυχαγωγικής ή ειδησεογραφικής εκπομπής... σχεδόν στιγμιαία» λέει η Cynthia Trope, συνεργάτης της έκθεση.

Καθώς περνούν τα χρόνια και το ραδιόφωνο αλλάζει μορφή, τα «κομμάτια» που παρουσιάζονται στην έκθεση αποτελούν έναν πραγματικό θησαυρό μιας εποχής που η ψυχαγωγία συνδεόταν με τον ήχο και τη φαντασία μας.

Why the radio is one of history's most important inventions, Clive Martin, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ