ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Βρέθηκαν λείψανα θυμάτων της εποχής του εμφυλίου πολέμου σε ομαδικό τάφο

Ισπανία: Βρέθηκαν λείψανα θυμάτων της εποχής του εμφυλίου πολέμου σε ομαδικό τάφο
REUTERS/Juan Medina

Ισπανοί αρχαιολόγοι εντόπισαν και προχώρησαν στην εκταφή και άλλων λειψάνων από ομαδικούς τάφους που χρονολογούνται από την εποχή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου (1936-39) και τη δικτατορία του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, ορισμένοι από τους σκελετούς φορούσαν ακόμη στα πόδια τους σαπισμένες δερμάτινες μπότες.

Οι εκταφές αυτές πραγματοποιήθηκαν σε ένα κοιμητήριο του Βαγιαδολίδ της κεντρικής Ισπανίας, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες εθελοντών και οργανώσεων των θυμάτων να ρίξουν φως στο αιματοβαμμένο παρελθόν της χώρας και να δώσουν απαντήσεις στις οικογένειες που ακόμη και σήμερα ψάχνουν συγγενείς τους.

Μέχρι στιγμής, από τον Απρίλιο του 2016, έχουν εντοπιστεί και ανασκαφεί τέσσερις ομαδικοί τάφοι στο Βαγιαδολίδ. Συνολικά βρέθηκαν 228 λείψανα. Οι τάφοι αυτοί πιστεύεται ότι είναι κάποιοι από τους 2.000 ομαδικούς τάφους που υπάρχουν σε όλη την Ισπανία και χρονολογούνται από τον εμφύλιο.

Οι ιστορικοί υπολογίζουν ότι έως και 500.000 μαχητές και πολίτες σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές. Μετά τη λήξη του πολέμου δεκάδες χιλιάδες αντίπαλοι του καθεστώτος εκτελέστηκαν ή φυλακίστηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ